Varujú pred ubytovacími podvodmi v Španielsku

Ministerstvo tiež upozorňuje na organizované skupiny zlodejov v Madride, Barcelone, Malage či Malorke a Tenerife.


Pred podvodníkmi ponúkajúcimi ubytovanie v Španielsku varuje slovenský rezort diplomacie. V ostatnom čase sa tam rozmohli praktiky ponúkajúce ubytovanie tak, že podvodníci skopírujú originálnu ponuku, pričom záujemcu požiadajú o platbu na falošný účet. Ministerstvo zahraničných vecí o tom informuje na svojej internetovej stránke. "Zaplatené zariadenie tak po príchode obývajú iní hostia a majiteľ o viacnásobnom prenájme ubytovania netuší," dodalo ministerstvo.

Rezort apeluje na Slovákov, aby sa vždy uistili, že ich ubytovanie má registračné číslo, teda že je zaregistrované na miestnom úrade a spĺňa zákonné požiadavky. "Ak si ubytovanie vybavujete u súkromníka, je dôležité preveriť si, či je naozaj majiteľom nehnuteľnosti, prípadne si vyžiadajte príslušnú dokumentáciu, ktorá sa dá overiť. Ubytovanie si rezervujte na dôveryhodnom a overenom portáli - ak neviete, či ide o spoľahlivý portál, nezadávajte osobné údaje ani heslá," odporúča ministerstvo. Radí pozorne si prečítať podmienky webovej stránky, najmä platobné. "Spozornite, ak vidíte luxusné ubytovanie, ktoré je veľmi lacné. Pozrite sa, ako vyzerá text na portáli, podvodníci často používajú prekladač. Nedôverujte tiež fotografiám, ktoré vyzerajú tak, ako by boli prevzaté z inej webovej stránky či katalógu," odporúča ministerstvo.

Zároveň radia dávať si pozor na peniaze a osobné veci. Dôvodom je, že v mnohých španielskych mestách pôsobia organizované skupiny vreckových zlodejov. Týka sa to najmä Madridu, Barcelony, Malagy, ale aj Malorky či Tenerife. V prípade okradnutia a straty dokladov je potrebné krádež čo najskôr ohlásiť na najbližšej policajnej stanici a požiadať o vystavenie policajného záznamu. Zároveň treba zablokovať ukradnuté platobné karty. "Odporúčame mať so sebou kópiu údajovej stránky dokladu totožnosti. Organizovanými skupinami sú často okrádaní aj vodiči, ktorých fiktívne zastavujú vozidlá a upozorňujú na defekt, prípadne iné poruchy na vozidle. Po zastavení a vystúpení z auta majiteľa okradnú," informuje rezort. Na cestách a diaľniciach preto odporúčajú zastaviť len pri motorestoch, na benzínkach a frekventovaných oddychových zónach. Ľudia by si nemali nechávať doklady na palubnej doske ani sedadle vozidla. Rovnako treba byť ostražitý pri cestovaní v metre. Tam často rozrezávajú kabelky a plecniaky na spodnom okraji a tak z nich ukradnú veci.

Ministerstvo prosí Slovákov cestujúcich do Španielska, aby využili dobrovoľnú registráciu na adrese https://www.mzv.sk/cestovanie_a_konzularne_info/registracia-pred-cestou-do-zahranicia.
 

Vyberáme z poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk