Výsledky prieskumu: Aký je skutočný postoj Slovákov k poistným podvodom?

Každý štvrtý Slovák si myslí, že väčšina ľudí by riskovala poistný podvod. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý pre poisťovňu Groupama pripravila v apríli 2019 agentúra Focus. Ďalších 30% Slovákov si myslí, že polovica ľudí by poistný podvod riskla a polovica nie.


“Je to pomerne vysoké číslo, keď berieme do úvahy, že v súčte až 50% ľudí žije v domnienke, že ľudia okolo nich by nemali problém s vykonaním poistného podvodu. A to ide pritom o trestný čin,” priznáva hovorkyňa poisťovne Groupama, Martina Cvachová.

Anketári sa pri téme poistných podvodov pýtali na nasledujúci situáciu: “Pani Anna mala v poisťovni poistené vybavenie domácnosti aj proti krádeži. V poisťovni nahlásila, že jej niekto z garáže domu ukradol kosačku na trávu v hodnote približne 300€. Napadlo jej, že popri krádeži kosačky nahlási aj zmiznutie inej veci, ktorá ale v garáži nebola. Čo si myslíte, keby sa iní ľudia ocitli v takejto situácii, postupovali by tak ako pani Anna?“

Len 40% si myslí opak


Agentúra Focus pritom zvolila pri tejto téme neštandardný typ dotazovania, nakoľko sa anketári respondentov nepýtali priamo na poistný podvod ale formou modelovej situácie. “Ak by sme sa ľudí pýtali priamo na vykonanie poistného podvodu, aj v prípade anonymného prieskumu sme neočakávali veľké percento pravdivých odpovedí. Preto sme chceli, aby sa respondenti na túto tému pozreli cez modelovú situáciu, kedy len hovorili, čo si myslia, ako by sa správali ľudia v ich okolí a nemuseli sa preto priznávať k prípadnému poistnému podvodu,” vysvetľuje šéf agentúry Focus, Martin Slosiarik. Výsledky sú pritom prekvapivo jasné. Takmer každý by to tak urobil, odpovedalo 4% opýtaných. Väčšina by to tak urobila odpovedalo až 21% Slovákov. “Výsledky prieskumu sa pritom výrazne nelíšia, či sa pozrieme na vzdelanie, vek, pohlavie, zamestnanie alebo mesačný príjem. Bez ohľadu na tieto sociálno-demografické parametre je výsledok takmer stále rovnaký,” hovorí Cvachová.

Jednoznačne negatívny postoj k tejto otázke pritom zaujalo prekvapivo malé percento respondentov. Len 10% opýtaných si myslí, že takýto poistný podvod by neurobil takmer nikto. To, že by ho urobila len menšina ľudí, odpovedalo 30% respondentov.

Postoj ľudí k príkladu poistného podvodu


Otázka: “Pani Anna mala v poisťovni poistené vybavenie domácnosti aj proti krádeži. V poisťovni nahlásila, že jej niekto z garáže domu ukradol kosačku na trávu v hodnote približne 300€. Napadlo jej, že popri krádeži kosačky nahlási aj zmiznutie inej veci, ktorá ale v garáži nebola. Čo si myslíte, keby sa iní ľudia ocitli v takejto situácii, postupovali by tak ako pani Anna?“

graf 5 

Groupama je na slovenskom poistnom trhu prítomná od 1. januára 2009. V súčasnosti pôsobí ako pobočka maďarskej poisťovne Groupama Biztosító Zrt. Na Slovensku sú produkty Groupama dostupné vo vlastných klientskych centrách, pobočkách OTP Banky Slovensko, a. s. a v maklérskej sieti, resp. u partnerov poisťovateľa. Ďalšie informácie: www.groupama.sk.

(PR servis)

 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk