Na očkovanie do exotiky myslite vopred 2. časť

V predchádzajúcom článku sme si zhrnuli fakty o povinnom i nepovinnom očkovaní pred cestou do exotických krajín. Čo robiť v prípade, ak potrebujete viac očkovaní? Koľko dní vopred na to treba myslieť? A pre koho takéto očkovanie nie je vhodné?


Koľko dní vopred treba myslieť na očkovanie?


Tvorba protilátok po aplikovaní očkovania trvá určitý čas. Väčšinou je to 10 dní od očkovania. Cestovateľom sa však odporúča navštíviť lekára za účelom očkovania hneď, ako sa rozhodne cestovať. Niektoré druhy očkovania môžu vyžadovať viac dávok očkovacej látky s určitým časovým odstupom. Cestovatelia by mali navštíviť lekárske služby za účelom očkovania minimálne mesiac pred vycestovaním.

Je možné pichnúť záujemcovi aj viacero očkovaní naraz?


Očkovanie sa môže aplikovať aj simultánne, teda viac druhov naraz, v prípade, že ide o očkovanie iba neživými očkovacími látkami alebo neživou a živou očkovacou látkou. Neživé očkovacie látky sú v podstate u všetkých druhoch očkovania okrem žltej zimnice, ktorá obsahuje živý vírus. Ak sa vyžaduje aj očkovanie proti žltej zimnici, môže byť teda tiež aplikované simultánne, s ostatnými neživými vakcínami.

Kedy treba aplikácii očkovania venovať zvýšenú pozornosť?


U tehotných žien, u ktorých sa neodporúča očkovanie živými očkovacími látkami. Očkovanie proti žltej zimnici sa u tehotných žien odporúča, iba ak cestujú do oblasti s vysokým rizikom nákazy v nevyhnutných prípadoch.

Aké sú odporúčania pre cestovateľov pre bezpečnú cestu?


Medzi najdôležitejšie preventívne opatrenia pred cestou do exotických krajín patrí:
  • očkovanie
  • informovanie sa o epidemiologickej situácii
  • overenie si hygienických podmienok v cieľovej oblasti.
V prípade oblasti so zvýšeným výskytom komárov sa odporúča vybaviť sa prípravkami proti komárom (repelentami) a vhodným oblečením. V samotnej krajine je tiež dôležité venovať pozornosť hygiene potravín a vody. Potraviny treba konzumovať čisté a dostatočne tepelne spracované a odporúča sa používať balenú vodu.

Kde sú aké očkovania povinné?


Medzi povinné očkovania patrí iba očkovanie proti žltej zimnici. Do vybraných krajín to môže byť aj očkovanie proti meningokokovým infekciám a poliomyelitíde. V niektorých krajinách sa odporúča mať potvrdenie aj o očkovaní proti diftérii a tetanu. Očkovanie proti poliomyelitíde, diftérii a tetanu je v Slovenskej republike povinné od 60-tych rokov minulého storočia, so záznamom v zdravotnej karte. Potvrdenie o takomto očkovaní môže vydať aj praktický lekár.

Svetová zdravotnícka organizácia vydáva zoznam krajín s povinným a odporúčaným očkovaním proti žltej zimnici. Ak je očkovanie povinné, je potrebné vydať potvrdenie do medzinárodného očkovacieho preukazu, ktoré vykoná príslušné centrum pre cudzokrajné choroby.
Zoznam krajín s očkovaním proti žltej zimnici je dostupný na webovej stránke https://www.who.int/ith/ith-country-list.pdf. Ide najmä o krajiny Afriky a Latinskej Ameriky. Svetová zdravotnícka organizácia vydáva aj zoznam iných druhov očkovaní s rizikovými oblasťami pre jednotlivé očkovaním preventabilné ochorenia uvedené na mapách. Ide najmä o rizikové oblasti na meningokokovú infekciu, japonskú encefalitídu, vírusovú hepatitídu typu A a B, brušný týfus, besnotu, choleru a iné. Väčšina týchto ochorení sa vyskytuje v krajinách Ázie, Afriky a Latinskej Ameriky.

Kde nájdem mapy krajín s rizikom šírenia príslušných infekčných chorôb preventabilných očkovaním?


Sú dostupné na webovej stránke https://www.who.int/ith/ITH-Chapter6.pdf?ua=1.

Informácie v súvislosti s očkovaním do zahraničia sú dostupné na webových stránkach ÚVZ SR
http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=416%3Aokovanie-pred-cestou-do-zahraniia&catid=140%3Aokovanie&Itemid=117.

Informácie poskytol Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.
 

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk