Ceny potravín rástli najrýchlejšie v tomto roku, a to o takmer 4 %

Podľa Slovenského farmárskeho, družstva môžu za to o desiatky percent drahšie zemiaky, zelenina, múka či bravčové mäso.


Ceny potravín a nealkoholických nápojov na Slovensku v máji medziročne stúpli o 3,9 %. V tomto roku tak ide o rekordné tempo rastu. Oproti aprílu, teda medzimesačne, sa ceny potravín a nealkoholických nápojov zvýšili o 0,8 %. Informovala o tom v stredu analytička Slovenského farmárskeho, družstva (SFD) Eva Sadovská. Za rast cien potravín môžu podľa nej o desiatky percent drahšie zemiaky, zelenina, múka či bravčové mäso.

Zo zeleniny najviac rástli ceny kapusty, cibule, petržlenu či zeleru a o vyše polovicu zdražel mak. Za zmienku stojí podľa SFD aj aktuálna cena zemiakov. Za jeden kilogram zemiakov Slováci v máji 2019 zaplatili v priemere 1,07 eura, čo je jednoznačne najvyššia cena od začiatku milénia. "Priemerná cena zemiakov až doteraz ešte nikdy neprekročila úroveň jedného eura za jeden kilogram. Medziročne si tak za túto tradičnú potravinu Slovákov priplácame takmer 52 %," priblížila Sadovská.

V obchodoch sa podľa SFD naplnila prognóza drahšej bravčoviny a ceny rástli aj u pekárenských výrobkov. "Ceny rožkov sú medziročne vyššie o takmer 10 %. O vyše desatinu si ale v porovnaní s vlaňajškom priplácame taktiež za chlieb, vianočku, ale aj parenú knedľu či lístkové cesto. Pšeničná polohrubá múka zdražela medziročne až o takmer 17 %. Pekárom sa nepozdávali príplatky za prácu v noci či cez víkendy. A ak zohľadníme fakt, že cena múky a následne výrobkov z nej závisí každoročne od úrody naviazanej na počasie, tak aktuálny nárast cien týchto produktov neprekvapuje," pokračovala Sadovská.

Naopak, podľa najaktuálnejších údajov Štatistického úradu SR, z ktorého informácie SFD čerpá, sú lacnejšie ako vlani jablká a to o takmer tretinu. O 20 % až 10 % ale zaplatia Slováci menej aj za iné druhy ovocia ako hrozno, citróny, mandarínky, kiwi alebo pomaranče. Klesli aj ceny vajec o 7 %, kryštálového cukru o 3,5 % a trvanlivého polotučného mlieka o 2,6 %.
 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk