Cestovné poistenie do Chorvátska. Koľko stojí a ako na ňom ušetriť?

Ak chcete na poistke ušetriť, sledujte online a rodinné zľavy a voľte si rozumné pripoistenia. Všímajte si aj výšku aj rozsah poistného krytia, teda čo všetko si pripoisťujete a do akej sumy vám poisťovňa uhradí výšku škody.



Naša najobľúbenejšia dovolenková destinácia pri mori je dlhodobo Chorvátsko. Za ním je s veľkým odstupom Taliansko, Francúzsko, Grécko, Turecko či lacné Bulharsko.

Poistovne.sk preto zisťovali, koľko by stálo cestovné poistenie do zahraničia pre bežnú trojčlennú rodinu (dvaja dospelí a jedno neplnoleté dieťa), na 10 dní v Chorvátsku. V našom modelovom príklade rodina cestuje autom a má záujem o krátkodobé cestovné poistenie, ktoré by obsahovalo poistenie liečebných nákladov, úrazu a pripoistenie batožiny a rekreačných športov. Tiež by malo mať základné asistenčné služby.

Pozn.redakcie: cestovné poistenie za dojednáva na územnú platnosť Európa alebo celý svet. Nezáleží teda, či v rámci Európy vycestujete do Chorvátska, Bulharska, či Talianska. Výška poistenia bude rovnaká.

Ceny sa líšia aj o desiatky eur


Cestovné poistenie pre celú rodinu do Chorvátska vás vyjde na 10 dní od 21 do 45 eur
. Rozdiely v cenách poistky medzi jednotlivými poisťovňami aj v rámci jednej poisťovne sú v desiatkach eur.

Ceny sa líšia najmä preto, lebo poisťovne majú rôzne výšky krytia jednotlivých poistných rizík. Napríklad pri liečebných nákladoch je strop krytia v Poštovej poisťovni 60 000 eur, v iných poisťovniach je krytie vyššie ako 100 000 eur. Allianz-Slovenská poisťovňa nemá žiaden limit na krytie liečebných nákladov, čo môže byť výhodné v drahých krajinách ako napríklad USA.

Menší rozsah krytia


V rámci jednej poisťovne môžete na poistke ušetriť, ak si zvolíte vhodný rozsah krytia. Nie vždy potrebujete všetky druhy rizík, ktoré vám poisťovňa ponúka. Napríklad v AXA poisťovni by naša 3-členná rodina za najdrahší balíček cestovného poistenia Excellent zaplatila 36,8 eur. Ten má vysoký strop krytia až do 20 miliónov eur a navyše obsahuje okrem nami zvolených poistných krytí aj poistenie zodpovednosti za škodu, pátrania a záchrany horskej služby či poistenie právnej ochrany.

Ak nepotrebujete všetky tieto pripoistenia, stačilo by vám v AXA lacnejšie poistenie -Komfort, ktoré nekryje poistenie právnej ochrany a má aj nižšie limity krytia poistenia liečebných nákladov. Ušetrili by ste 10 eur.

Rozdiely v krytí sú medzi drahším a lacnejším poistením aj napríklad pri uhrádzaní zubára v zahraničí. V AXA vám spomenuté drahšie poistenie uhradí zdravotnú starostlivosť do 500 eur. Lacnejšie má limit do 400 eur.

Batožina s limitmi


Podobne by ste mali zvážiť či potrebujete nutne poistenie batožiny. Ak budete na dovolenke v hoteli, ktorého súčasťou je strážené parkovisko, neoplatí sa vám pripoisťovať si batožinu. Hotelové parkoviská sú totiž dobre strážené. Ak parkujete v kempoch či na ulici, toto poistenie sa oplatí viac.

Ak si chcete pripoistiť batožinu, overte si výšku poistného krytia. Napríklad v Groupame v balíku Exclusive je batožina hradená až do 1000 eur. V balíku Standard je strop na 700 eurách.

Poisťovne tiež radia pripoistiť si drahšie veci v kufroch. Napríklad fotoaparáty, kamery, elektroniku v cene nad niekoľko stoviek, samostatne. Viac o poistení elektroniky sme písali v tomto článku.

Online a množstvo


Ušetriť na poistení môžete aj vtedy, ak ho uzatvoríte online či získate rodinnú zľavu prípadne zľavu za vernosť. Tú poisťovne poskytujú, keď u nich máte viacero produktov. Cez internet poisťovne poskytujú zľavy od 5% do 10% a podobne sa pohybujú aj zľavy za viaceré poistné produkty. V rámci marketingových kampaní poisťovne ponúkajú aj výrazne vyššie zľavy pri online poistení.

Usporiť sa dá aj vtedy, keď si cestovné poistenie zakúpite priamo v cestovnej kancelárii. Tá si vie vybaviť v poisťovni množstevnú zľavu. Dajte si však pozor na to, či vám poistka od cestovky vyhovuje a nemá príliš nízke poistné krytie.

Pri výbere predajcu dovolenky by ste mali vedieť, že cestovné kancelárie musia byť zo zákona poistené proti krachu. Naopak cestovné agentúry, ktoré predávajú zájazdy viacerých cestoviek, už poistené byť nemusia.

Cestovné poistenie: územná platnosť Európa, 10 dní, 2 dospelí + 1 dieťa

  Cena v eur Výška krytia liečebných nákladov v eur
Groupama logo 2016 21,5 100 000
wustenrot nove logo  27,0 150 000
 postova poistovna nove 28,2 60 000
AXA 28,6 200 000
 Union 29,7 150 000
 Uniqa 34,5 230 000
 Generali nove 38,8 200 000
Europska_cestovna_poistovna 44,4 300 000
 Allianz slovenska sporitelna 40,85 Neobmedzená

Pozn. ceny poistení sa môžu líšiť, vzhľadom na viaceré varianty, ktoré poisťovne ponúkajú.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk