O výbere poistenia rozhoduje cena. Tretina Slovákov ju považuje za rozhodujúci faktor

Takmer tretina Slovákov je ochotná zmeniť poisťovňu kvôli cene, konkrétne, ak im iná poisťovňa poskytne nižšiu cenu za rovnaké poistné plnenie.


Medzi ďalšie najčastejšie spontánne uvádzané dôvody zmeny poisťovne patria dôvody ako sklamanie, nedôvera, neuspokojivé poistné plnenie, či nedodržiavanie záväzkov (23%). Treťou najčastejšou odpoveďou boli výhodnejšie podmienky u konkurencie (18%). Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu medzi obyvateľmi SR, ktorý pre poisťovňu Groupama vypracovala v apríli 2019 na vzorke 1026 respondentov agentúra Focus.

Cena na úkor kvality?


Cena je pre Slovákov relatívne najdôležitejší faktor, ktorý rozhoduje o zmene poisťovne. Táto odpoveď sa pritom objavovala v prieskume najčastejšie, bez ohľadu na vek, vzdelanie, zamestnanie, výšku príjmu či kraj Slovenska. Vo všeobecnosti teda môžeme povedať, že na poistnom trhu takmer každý tretí Slovák uprednostní cenu na úkor kvality poistného produktu. „Na druhej strane, ak sa na to pozrieme z pohľadu tých 29%, väčšina ľudí vlastne cenu ako dôvod neuviedla, čo znamená, že pre väčšinu to nemusí byť ten rozhodujúci faktor,“ komentuje výsledky prieskumu šéf agentúry Focus, Martin Slosiarik.
Takmer štvrtine opýtaných pri otázke, kedy by premýšľali nad zmenou poisťovne, ako prvé napadlo sklamanie, nedôvera alebo nedodržiavanie záväzkov. „Reputácia, dôvera a istota klientov sú jednými z najdôležitejších aspektov, ktoré klienti vedia oceniť. Zo skúseností vieme, že ak v tomto smere splníme klientove požiadavky, ani nižšia cena u konkurencie ho nemusí presvedčiť. Kladieme preto dôraz na komunikáciu a kvalitný klientsky servis,“ vysvetľuje hovorkyňa poisťovne Groupama, Martina Cvachová.

Ako pritiahnuť zákazníka


Výhodnejšie podmienky, pridaná hodnota, benefity, niečo navyše. To sú dôvody, pre ktoré by rozmýšľal nad zmenou poisťovne takmer každý piaty Slovák. „To je priestor, v ktorom sa poisťovne môžu snažiť o získanie zákazníka, pričom nemusia nevyhnutne medzi sebou viesť len cenovú vojnu,“ myslí si Slosiarik. Každý desiaty Slovák by zase zmenil poisťovňu v prípade, ak by mu v konkurenčnej spoločnosti ponúkli vyššie poistné plnenie v prípade vzniku škody. Zvýšenie poistného je dôvodom na zmenu poisťovne len pre 6% opýtaných. Toto tiež poukazuje na skutočnosť, že zvýšenie ceny poistného automaticky nevedie k ukončeniu poistného vzťahu, to znamená, že poistenec určite zvažuje aj iné aspekty poistenia v danej poisťovni, nielen cenu.

graf4


Groupama je na slovenskom poistnom trhu prítomná od 1. januára 2009. V súčasnosti pôsobí ako pobočka maďarskej poisťovne Groupama Biztosító Zrt. Na Slovensku sú produkty Groupama dostupné vo vlastných klientskych centrách, pobočkách OTP Banky Slovensko, a. s. a v maklérskej sieti, resp. u partnerov poisťovateľa. Ďalšie informácie: www.groupama.sk.

(PR servis)

 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk