Daňovým dlžníkom možno budú zadržiavať vodičáky, odborníci upozorňujú na možnú stratu príjmov

Hoci daňoví poradcovia pripúšťajú, že zavedenie možnosti zadržať neplatičom daní vodičské oprávnenia môže zlepšiť daňovú disciplínu, v niektorých prípadoch to môže daňovníkov úplne odstrihnúť od ich príjmov.


Finančná správa by mohla dostať na neplatičov novú páku. Ministerstvo financií totiž predložilo do pripomienkového konania návrh novely daňového poriadku, podľa ktorého by pri daňovej exekúcii mohli neplatiči od budúceho roku prísť do vyrovnania dlhu o svoje vodičské oprávnenia. S touto informáciou prišli v utorok Hospodárske noviny, ktoré pripomenuli, že podobné opatrenie už v našom právnom systéme funguje desať rokov pri neplatení výživného.

Podrobnosti o vykonávaní tohto oprávnenia pri daňových nedoplatkoch však v zákone chýbajú. Podľa Hospodárskych novín tak nie je zrejmé napríklad ani to, pri akom daňovom nedoplatku by exekútori mohli k takémuto kroku pristúpiť. Ministerstvo financií pri návrhu hovorí o prevencii. „Uvedený inštitút má najmä preventívny charakter. V prípade výkonu daňovej exekúcie týmto spôsobom je daňový dlžník nepriamo nútený na splnenie svojej povinnosti, aby mu mohol byť vodičský preukaz vrátený,“ píše sa v návrhu novely daňového poriadku.

Daňoví poradcovia hovoria, že ak bude návrh schválený, nepôjde o príliš populárne opatrenie. „Myslím si, že názory na toto opatrenie budú určite rozporuplné,“ uviedla pre agentúru SITA Dana Droppová zo Slovenskej komory daňových poradcov. Problémom môžu byť najmä prípady, ak je povolanie daňovníka viazané na vodičské oprávnenie a jeho odobratie by znamenalo stratu príjmov.

Droppová však zároveň pripúšťa, že umožnením zadržania vodičského oprávnenia pri daňovej exekúcii sa môže disciplína pri platení daní zlepšiť. „Na druhej strane, dôsledkom takéhoto opatrenia sa dozaista výber daní zlepší. Určite by však bolo vhodné uplatniť tento postup len vtedy, keď je daňové konanie, na základe ktorého daňový nedoplatok vznikol, úplne ukončené, teda nie je predmetom súdneho konania,“ dodala.
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk