Počet ekofariem na Slovensku rekordne rastie, už je ich cez 500

Oproti roku 2017 vzrástol ich počet vlani o viac ako pätinu.


Počet ekofariem na Slovensku posledné roky rastie a dosahuje rekordné čísla. Kým v roku 2007 bolo na Slovensku okolo 200 registrovaných prevádzkovateľov v rámci ekologickej poľnohospodárskej výroby, v roku 2017 ich bolo 439 a na konci roka 2018 už 535. Medziročne tak ich počet vzrástol o viac ako pätinu a dovedna obhospodarujú viac ako 192 tis. hektárov pôdy. Informovala o tom spoločnosť Sanagro, ktorá má zo slovenských fariem najväčší podiel na výmere pôdy na ekologické účely. Väčšina produkcie ekologických fariem smeruje na vývoz do Rakúska, Nemecka, Francúzska či Talianska. Dôvodom je nedostatočná kúpyschopnosť na Slovensku.

Rast počtu biofariem na Slovensku nie je podľa spoločnosti Sanagro prekvapením. Čoraz častejšie informácie o kauzách s nekvalitnými potravinami nútia ľudí viac sa zamýšľať nad tým, čo konzumujú. Pod spoločnosť Sanagro aktuálne patria dve ekofarmy, BOS-POR AGRO v Húškach a EUROAGRO v Senici. „Biofarmy musia dodržiavať prísne podmienky na produkciu bez využitia chémie. Každý rok prechádzame prísnymi štátnymi kontrolomi a zákazníckymi auditmi, aby sme neprišli o certifikát bioproducenta,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Sanagro Tomáš Kohút. Sanagro sa na svojich biofarmách venuje pestovaniu ekologickej pšenice, raže, jačmeňa, slnečnice, ovsa a pestovaniu tráv na ornej pôde. Tá následne slúži ako biokrmivo pre zvieratá. „V oblasti živočíšnej výroby na farmách chováme hovädzí dobytok, prevažne kravy,“ uzavrel Tomáš Kohút.

Sanagro pôsobí na slovenskom trhu od roku 2012, zameriava sa na oblasť prvovýroby v poľnohospodárstve. V súčasnosti zamestnáva 340 zamestnancov a obhospodaruje takmer 17-tisíc hektárov pôdy, na ktorých ročne pestuje 35-tisíc ton obilnín a olejnín a 20-tisíc ton krmovín pre 4 000 kusov dobytka a 1 000 oviec. Mesačne farmy spoločnosti Sanagro vyprodukujú milión litrov kravského mlieka a 100-tisíc litrov ovčieho mlieka. Počas svojej existencie investovala spoločnosť do modernizácie technológií družstiev takmer milión eur.
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk