Ako bezpečne cestovať na dovolenku so psom

Cestovanie so psom alebo mačkou prináša určité obmedzenia a povinnosti. Dbať treba hlavne na bezpečnosť. Čo všetko treba zabezpečiť, aby vaša dovolenka prebehla hladko? Potrebuje váš pes aj poistenie?

Na čo netreba zabudnúť pred odjazdom

Psíkovi alebo mačke pred cestou je potrebné vybaviť pas pre domáce zviera (Pet Pass), a to aj v prípade, ak cestujete v rámci EÚ. "Zvierací" pas slúži ako potvrdenie, že vaše zviera má všetky potrebné očkovania a je začipované. Vystaví ho veterinár, ktorý má na to oprávnenie, a pre zviera platí doživotne. Informácie nájdete na internetovej stránke Štátnej veterinárnej správy SR.

Vždy sa vopred informujte, čo je v cieľovej aj tranzitných krajinách pre pobyt psov vyžadované. Napríklad očkovanie je platné až 3 týždne po vykonaní vakcinácie. Odčervenie by zasa malo prebehnúť 5 dní pred odchodom. Nezabudnite si so sebou vziať vodítko a v prípade potreby pevný náhubok. Obojok by mal byť tiež opatrený nielen známkou, ale aj kontaktom na majiteľa pre prípad straty alebo úteku zvieraťa.

Ako správne prevážať zvieratko

Podľa viacerých prieskumov z posledného obdobia asi štvrtina motoristov upevnenie zvieraťa vo vozidle nerieši. Pokiaľ zviera v aute počas jazdy riadne nezabezpečíme, v krízových situáciách môže byť ohrozený jeho život. Čím je zviera ťažšie, tým je väčším rizikom aj pre ostatných cestujúcich, hlavne v prípade prudkého nárazu. Pri náraze aj v nižšej rýchlosti je zviera vymrštené vpred takou silou, že sa jeho vlastná hmotnosť mnohonásobne zvýši. Allianz Centrum pre technológie (AZT) v Mníchove crash testom zistilo, že počas nehody v rýchlosti 40 km za hodinu vyvinie 35-kilogramový nemecký ovčiak silu až 1400 kilogramov! Viac o bezpečnom prevážaní sa dočítate tu.
Malé psie plemená sú mnohí zvyknutí voziť na kolenách. Lenže pri nehode ich nechránia ani bezpečnostné pásy, ani airbagy. V štatistikách nehôd klientov UNIQA je množstvo prípadov, keď voľne dopravovaný malý pes spôsobil nehodu tým, že sa dostal do priestoru pedálov u vodiča, alebo rozptýlil jeho pozornosť pohybom na zadnom sedadle.

Medzi povinnosti vodiča preto patrí riadne zabezpečenie zvieraťa v aute. Malé plemená patria do prepravnej schránky, ktorá sa upevní bezpečnostným pásom, aby sa nemohla premiestňovať. Psy, ktoré vážia do 12 kilogramov by mali byť zabezpečené špeciálnym postrojom z nepružného materiálu, ktorý sa pripne k bezpečnostnému pásu. Pre väčšie zvieratá sú určené prepravné boxy či klietky v batožinovom priestore. Zvieratá by sa mali fixovať špeciálnymi postrojmi ako na zadných sedadlách auta, tak aj v batožinovom priestore.

Nezabúdajte ani na prestávky, počas ktorých sa zvieratko môže trochu prebehnúť a napiť.

So svojím psom sa môžete vydať aj na leteckú dovolenku. Čakajú vás však zvýšené náklady. Psovi totiž musíte kúpiť vlastnú letenku a okrem toho aj špeciálnu klietku na prepravu zvierat. To isté platí aj pre mačky.

Ako vybrať vhodné miesto na dovolenku so psom

Nájsť miesto, kde sa môžete ubytovať s domácim zvieratkom, dnes už nie je také ťažké. Na dovolenkových portáloch si túto možnosť zakliknete v zadaní, dokonca existujú cestovné kancelárie, ktoré sa špecializujú práve na takýto typ dovolenky. Niektoré hotely akceptujú len domáce zvieratá do určitej hmotnosti. Pre istotu si to overte. Z praktického hľadiska je pre majiteľov psov vhodnejšie zvážiť ubytovanie apartmánového typu, v ktorom si aj pes užije viac voľnosti než v hotelovej izbe. Pokiaľ sa chystáte k moru, okrem „pet friendly“ ubytovania nezabudnite overiť aj pláž. Ideálne je, ak bude nablízku špeciálny prístup k moru, kde psy nebudú len trpené, ale vítané.

Ak cestujete mimo krajiny EÚ, obráťte sa včas na Štátnu veterinárnu správu, kde sa dozviete presné a aktuálne informácie. Potrebné informácie o cestovaní so psom možno tiež získať na veľvyslanectve či konzuláte príslušnej krajiny.

Ako je to s poistením?

Áno, existuje aj poistenie pre domáce zvieratá :). Poistenie liečebných nákladov domáceho zvieraťa kryje nevyhnutné liečebné náklady, ktoré vzniknú pri úraze alebo náhlom ochorení zvieratka v zahraničí. Toto poistenie vám pokryje náklady na ambulantné veterinárne ošetrenie, náklady na veterinárom predpísané lieky, náklady spojené s hospitalizáciou zvieraťa a jeho prepravou do najbližšieho veterinárneho zariadenia. Okrem poistenia liečebných nákladov majiteľ zvieraťa môže oceniť aj poistenie zodpovednosti za škody, ktoré štvornohý miláčik spôsobí. "V rámci cestovného poistenia - zodpovednosti za škodu sú kryté škody, ktoré spôsobí zviera na zdraví, avšak vylúčené sú škody spôsobené zvieraťom na veciach. Tzn. že ak váš pes pohryzie človeka na dovolenke, táto škoda je poistením krytá, ak však pes poškodí zariadenie v hoteli, táto škoda nie je krytá cestovným poistením, ale je možné si ju uplatniť z poistenia zodpovednosti v rámci poistenia domácnosti a to až do limitu 5000 eur kdekoľvek na území EÚ," vysvetľuje Helena Kanderková, PR špecialistka Allianz - Slovenskej poisťovne.

V poisťovni Uniqaškody na zdraví i majetku spôsobené domácim zvieraťom kryté poistením domácnosti: „Do limitu plnenia sú kryté náklady spojené so zodpovednosťou za škodu, ktorú spôsobí Váš domáci miláčik na zdraví alebo majetku tretej osobe na dovolenke v zahraničí v rámci celého sveta s výnimkou Kanady, USA, Austrálie. V praxi to znamená, že ak Váš pes niekoho pohrýzol, poškodil oblečenie, prípadne poškodil zariadenie v mieste ubytovania, škodu Vám preplatí poisťovňa, pokiaľ máte poistku zariadenia domácnosti,“ vysvetľuje manažér poistenia majetku UNIQA Zdeněk Hruška.

Aj toto poistenie má svoje výluky. Z plnenia sú vylúčené napríklad škody spôsobené zvieraťom na životnom prostredí, na rastlinách a škody spôsobené šírením nákazlivej choroby.

Pred vycestovaním si overte územnú platnosť poistenia, je možné že sa bude vzťahovať len na územie EÚ. Napríklad v Allianz -SP škody spôsobené psom mimo EÚ v rámci cestovného poistenia, ani v rámci poistenia domácnosti nepoisťujú.

Poistnú udalosť spôsobenú vašim psom môžete nahlásiť buď priamo z dovolenky asistenčnej službe alebo online, prípadne ju môžete nahlásiť po návrate z dovolenky.
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk