Za škody dovolenkárov vyplatila Allianz – SP vlani o vyše tretinu viac. Jedna dovolenka skončila tragicky.

Minulý rok nahlásili klienti Allianz – SP zo svojich dovoleniek 8247 poistných udalostí. Hoci je to porovnateľný počet s predchádzajúcim obdobím, náklady na ne boli vyššie.


„V minulom roku sme za škody z cestovného poistenia za našich klientov vyplatili 4,36 milióna eur, čo predstavuje nárast o 36 % oproti predchádzajúcemu roku,“ konštatuje riaditeľ odboru likvidácie poistných udalostí Allianz – SP Milan Rajec. Tak ako v predchádzajúcom období, najviac poistných udalostí nahlásili klienti z Turecka, až 1096 v celkovej výške vyše 581-tisíc eur. Druhou najškodovejšou destináciou bol Egypt, kde sa klientom Allianz – SP stalo 910 škôd v celkovej hodnote vyše 160-tisíc eur a tiež Grécko, odkiaľ klienti nahlásili 665 poistných udalostí v celkovej hodnote takmer 132-tisíc eur. V počte poistných udalostí nasleduje Chorvátsko, Taliansko a Španielsko.

DOVOLENKA V CHORVÁTSKU SKONČILA SMRŤOU


Popri tradičných dovolenkových poistných udalostiach ako sú popáleniny zo slnka, žalúdočné a tráviace problémy a drobné úrazy, riešila Allianz – SP v zahraničí aj niekoľko vážnych škôd na zdraví a jedno úmrtie. „Jeden z klientov počas dovolenky v Chorvátsku utrpel vážny úraz a následkom zranení podľahol. Pozostalým sme vyplatili odškodné za smrť úrazom vo výške rovných 70-tisíc eur,“ uviedol M. Rajec.

Krajiny s najväčším počtom poistných udalostí v cestovnom poistení v roku 2018


  Krajina Počet poistných udalostí Celková výška škôd v eur
1 Turecko 1 096 581-tisíc
2 Egypt 910 160-tisíc
3 Grécko 665 132-tisíc
4 Chorvátsko 348 27-tisíc
5 Taliansko 296 83-tisíc
6 Španielsko 240 44-tisíc
7 Nemecko 234 38-tisíc
8 Rakúsko 233 85-tisíc
Zdroj: Allianz - SP
 

NÁKLADY ZA ŠKODY V 10-TISÍCOCH EUR


Medzi najnákladnejšie poistné udalosti patrili dve ošetrenia po mozgovej príhode. „Klientovi na dovolenke v Grécku prišlo nevoľno a upadol do bezvedomia. Privolaný lekár skonštatoval mozgovú príhodu. Pacient strávil niekoľko dní v nemocnici napojený na prístroje. V rámci poistenia sme okrem ošetrenia a pobytu v nemocnici uhradili letenky a ubytovanie pre rodinných príslušníkov a následnú repatriáciu klienta späť na Slovensko. Celkové náklady presiahli 88-tisíc eur,“ upresňuje M. Rajec. Ďalší prípad mozgovej príhody riešila Allianz – SP v Austrálii, kde Slovák študujúci u protinožcov upadol takisto do bezvedomia. Náklady za ošetrenie a liečbu presiahli 50-tisíc eur.

Najväčšie poistné udalosti v cestovnom poistení v roku 2018


Krajina Výška škody Popis
Grécko 88 261 eur mozgová príhoda
Chorvátsko 70 000 eur smrť po úraze
Austrália 51 615 eur mozgová príhoda
Egypt 44 357 eur ošetrenie poraneného kolena
Turecko 38 977 eur zlomená noha
Zdroj: Allianz - SP

Pomerne častými poistnými udalosťami sú počas dovoleniek zlomeniny končatín, vyvrtnuté členky, poranené kolená či odreniny, ktoré vzniknú zväčša počas športových aktivít. Náklady na ošetrenie sa pohybujú v stovkách eur. „Pravidelne sa objavujú aj komplikovanejšie úrazy a zlomeniny, ktoré si vyžadujú operáciu, alebo musí byť klient ošetrený v pomerne drahom súkromnom zdravotníckom zariadení, ktoré je rezorte často jediné. Náklady sa potom pohybujú v 10-tisícoch eur. Minulý rok sme takto uhradili za ošetrenie poraneného klienta v Egypte vyše 44-tisíc eur. Účet za zlomenú nohu iného klienta v Turecku bol takmer 39-tisíc eur,“ konštatuje M. Rajec.
 

PRIEMERNÁ ŠKODA ZA 529 EUR


Každý rok sa tisíce dovolenkárov presvedčia, že cestovať bez poistenia sa naozaj neoplatí. „Minulý rok boli priemerné náklady na poistnú udalosť v cestovnom poistení 529 eur. Cena komplexného cestovného poistenia pre dospelého v rámci Európy, ktoré zahŕňa poistenie liečebných nákladov, úrazu, batožiny, zodpovednosti za škodu a doplnkových asistenčných služieb stojí 1,70 eur,“ porovnáva hovorkyňa Allianz – SP Lucia Muthová. Dovolenkári si môžu vybrať cestovné poistenie, ktoré je pre nich najvýhodnejšie, a to buď dennú sadzbu za poistenie pri týždňovej čí 2-týždňovej dovolenke, alebo, ak cestujú častejšie, môžu využiť celoročné cestovné poistenie v rámci Európy s neobmedzeným počtom ciest a maximálnou dĺžkou jednej cesty na 45 dní, alebo celoročné cestovné poistenie do celého sveta s neobmedzenou dĺžkou jednej cesty.
Allianz - Slovenská poisťovňa, a. s., pôsobí na slovenskom poistnom trhu už niekoľko desiatok rokov a je trhovým lídrom v poskytovaní vysoko kvalitných služieb a produktov. Patrí do poisťovacej skupiny Allianz Societas Europaea, ktorá spravuje zmluvy miliónov klientov v regióne strednej a východnej Európy.

(PR servis)
 

Vyberáme z poistovne.sk

53665

Kooperativa získala menšinový podiel v jednej z maklérskych spoločností

Poisťovňa Kooperativa získala od holandskej skupiny UMD Group 35-percentný podiel vo firme Universal maklérsky dom.
14.03.2024
Čítať viac o Kooperativa získala menšinový podiel v jednej z maklérskych spoločností
hands-grasping-a-steering-wheel

Na čo nezabudnúť pri poistení firemných vozidiel

Väčšina poisťovní zdvihla ceny poistného na vozidlá ako reakciu na rastúce ceny energií, náhradných dielov, servisu, ako aj vyšší počet dopravných nehôd. Oplatí sa vôbec havarijné poistenie alebo pripoistenie vozidiel? Poradíme.
13.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Na čo nezabudnúť pri poistení firemných vozidiel
bankovky3

Skupina Generali v minulom roku rástla

Skupina Generali dosiahla v minulom roku hrubé predpísané poistné 82,5 miliardy eur. V medziročnom porovnaní je to nárast o 5,6 %.
12.03.2024
Čítať viac o Skupina Generali v minulom roku rástla

Vyberáme z banky.sk