Prima banka v prvom štvrťroku zvýšila zisk o 5 %

V rámci obchodu sa banke darilo najmä v dynamickom raste retailových úverov a v získavaní nových klientov.


Prima banka v prvom štvrťroku zvýšila celkovú ziskovosť. Čistý výnos z bankových činností síce poklesol, avšak banka mala medziročne nižšie náklady a klesla aj tvorba opravných položiek. "Aj vďaka trvalému zameraniu na vnútornú efektivitu uzatvorila Prima banka hospodárenie za prvý štvrťrok s čistým ziskom 4 mil. eur, ktorý v medziročnom porovnaní zvýšila o 5 %," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Prima banky Eva Čonková.

Spoločnosť má podľa jej vyjadrení za sebou opäť biznisovo mimoriadne úspešný štvrťrok, počas ktorého sa jej darilo najmä v dynamickom raste retailových úverov a v získavaní nových klientov. Portfólio retailových úverov v medziročnom porovnaní vzrástlo o 24 % na 2,5 mld. eur. "Banka tak rástla takmer trikrát rýchlejšie ako zvyšok trhu," skonštatovala Čonková.

Retailové úvery ťahali najmä hypotéky, pričom v tejto oblasti si banka za prvé mesiace tohto roka ešte viac upevnila svoju trhovú pozíciu. Za prvý kvartál Prima banka poskytla v medziročnom porovnaní o 93 % vyšší objem nových hypoték. Vďaka tomu vzrástlo portfólio hypoték v medziročnom porovnaní o 27 % na 2,3 mld. eur. Celkový objem úverov vzrástol v medziročnom porovnaní o 11 % na 3,3 mld. eur. Objem zostatkov na bežných účtoch vzrástol o 19 % na 860 mil. eur.

Prima banka Slovensko pôsobí na slovenskom trhu od roku 1993 a v rámci doterajšieho fungovania spoločnosti je to už jej tretí názov. V máji 2000 sa majoritným akcionárom, v tom čase Prvej komunálnej banky, stala finančná skupina Dexia. Pod názvom Prvá komunálna banka vystupovala do konca septembra 2003, následne sa zmenila na Dexia banku Slovensko. Skupina Dexia v závere roka 2010 predala svoj podiel investičnej skupine Penta. Od januára 2012 sa Dexia banka zmenila na Prima banku. So Sberbank Slovensko sa Prima banka zlúčila 1. augusta 2017.
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk