Tempo ekonomického rastu Slovenska aj celej EÚ sa medzikvartálne zrýchlilo

Slovenská ekonomika v prvom štvrťroku medzikvartálne posilnila o 0,9 % po raste o 0,8 % v štvrtom kvartáli vlaňajška, rast celej EÚ sa zrýchlil na 0,5 % z úrovne 0,3 %.


Slovenská ekonomika v prvom štvrťroku medzikvartálne rástla výraznejšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj za celú Európsku únie. Tempo jej medzikvartálneho rastu sa pritom rovnako ako v rámci celej EÚ a eurozóny zrýchlilo. V prvom štvrťroku oproti predošlým trom mesiacom slovenský hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol o 0,9 percenta po posilnení o 0,8 percenta v záverečnom štvrťroku vlaňajška. Vyplýva to z rýchleho odhadu štatistického úradu EÚ Eurostat.

Podľa sezónne upravených údajov hrubý domáci produkt eurozóny počas januára až marca medzikvartálne posilnil o 0,4 percenta a v rámci celej EÚ sa zväčšil o 0,5 percenta. Rast oboch blokov sa zrýchlil, keďže v záverečnom štvrťroku 2018 ekonomika eurozóny medzikvartálne vzrástla o 0,2 percenta a HDP celej EÚ posilnil o 0,3 %.

Medziročne ekonomika eurozóny v prvom štvrťroku posilnila o 1,2 percenta a hospodárstvo celej EÚ o 1,5 percenta, čiže oba bloky rástli rovnakým medziročným tempom ako v štvrtom kvartáli 2018. Medziročný rast slovenského hospodárstva bol silnejší ako priemer eurozóny aj EÚ, ale v prvom kvartáli sa spomalil na 3,8 percenta z úrovne 3,9 percenta v záverečnom štvrťroku 2018.
 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk