Poistenie na motocykle

Aj keď sa na motorke preveziete len zopár krát do roka, PZP je nevyhnutnosťou. Aké ďalšie poistenie je vhodné pre motorkárov?


Minulý rok bolo na Slovensku evidovaných takmer 141 000 motocyklov. Podľa policajných štatistík v roku 2018 zahynulo na slovenských cestách 22 motocyklistov. Oproti vodičom v autách sú totiž oveľa zraniteľnejší a preto im pri kolízii a páde hrozia vážne zranenia s trvalými následkami alebo smrť.

Bez PZP s motocyklom na cesty nechoďte


Odborníci radia nepodceňovať najmä PZP, ktoré musí mať zo zákona uzatvorené každé motorové vozidlo s priradeným evidenčným číslom, teda aj motocykel. Nemali by naň zabúdať ani ľudia, ktorí motorku využívajú len na rekreačné jazdenie. „Ak by vodič nepoisteného vozidla zapríčinil dopravnú nehodu následkom ktorej by niekto iný utrpel škody na zdraví či majetku, odškodnenie by musel zaplatiť z vlastného vrecka,“ upozorňuje Július Baláž z UNIQA poisťovne. Jednorazové odškodnenia najmä za škody na zdraví sa často šplhajú k vysokým sumám, v niektorých prípadoch poisťovňa platí z PZP dlhé roky rentu za celoživotnú invaliditu.

Z povinného zmluvného poistenia sa hradia škody spôsobené inej osobe.

Havarijné poistenie na motocykel


Ceny motoriek sa dnes pohybujú rádovo v tisíckach eur. Preto je na mieste uvažovať aj o havarijnej poistke. „Klient si môže vybrať zo štyroch balíkov, ktoré kryjú riziká ako napríklad živel, poškodenie či stret so zvieraťom, havária, krádež alebo lúpež. Súčasťou havarijného poistenia sú asistenčné služby. Zároveň si môže pripoistiť úrazové poistenie, ktoré mu kryje riziko úrazu a smrti", vysvetľuje Dalibor Mihalkin, PR manažér Komunálnej poisťovne.
Cena havarijného poistenia závisí od novej hodnoty daného motocykla. Iný faktor do výpočtu nevstupuje.

Chrániť treba aj svoje zdravie a život


Ako sme už spomínali, motorkári sú oproti vodičom áut oveľa zraniteľnejší. Poistením teda netreba chrániť len motorku, aj ale aj zdravie a život motorkára. Riešením je buď úrazové pripoistenie k PZP alebo k havarijnej poistke, ktoré kryje riziko úrazu a smrti.
Druhá možnosť je životné poistenie s vhodnými pripoisteniami, ktoré pokrývajú riziká spojené s úrazom, liečením, trvalými následkami a smrť.

Odporúčania pre bezpečnú jazdu na motorke

  • Používajte ochranné oblečenie a prilbu
  • Nemýľte si cestu s pretekárskou dráhou a dodržujte povolenú rýchlosť
  • Na primeranú rýchlosť myslite najmä ak vchádzate do zákruty, pri vysokej rýchlosti sa môžete dostať do protismeru
  • Najmä v noci používajte reflexné prvky, aby ste boli na ceste lepšie viditeľní
  • Pred predbiehaním buďte predvídavý a všímajte si, či vás vodič auta registruje vo svojom spätnom zrkadle.
  • Nezabúdajte dodržiavať bezpečný odstup – motorka má totiž dlhšiu brzdnú dráhu a ak auto pred vami nečakane zabrzdí, hrozí kolízia

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk