Kartička poistenca pre dieťa

Aj keď kartička poistenca nie je občiansky preukaz, stále je to dôležitý doklad, ktorý má svoje pravidlá. Poznáte ich?






Kedy moje dieťa dostane kartičku poistenca?


Dieťa je prvých 60 dní poistené v rovnakej zdravotnej poisťovni ako jeho matka. Na základe tohto poistenia mu je uhrádzaná všetka zdravotná starostlivosť - akútna, plánovaná, aj preventívna. V rámci týchto 60tich dní, majú rodičia povinnosť prihlásiť dieťa do zdravotnej poisťovne. Zdravotná poisťovňa, ktorú rodičia vyberú dieťaťu nemusí byť rovnaká, akú majú oni. Pri jej výbere sa môžete oprientovať podľa výhod, ktoré poisťovne ponúkajú nad rámec zákona.

Môžeme mať dve kartičky? Jednu ja a druhú manžel?


Oficiálne môže mať každý poistenec iba jednu kartičku. V dnešnej dobe okrem plastovej kartičky poistenca môžete mať aj jej elektronickú verziu, ktorá je dostupná v mobilnej aplikácii zdravotnej poisťovne. Ďalším riešením je fotokópia, ktorú môžete dať starým rodičom či triednej učiteľke, ak by museli vziať vaše dieťa na pohotovosť.

Má mať kartičku pri sebe dieťa alebo ju mám nosiť ja?


Rodič je zodpovedný zákonný zástupca dieťaťa kým dovŕši plnoletosť. Bez prítomnosti rodiča by lekár nemal dieťa ani ošetriť. Taktiež deti si neuvedomujú dôležitosť dokladu (kartičky poistenca) a ľahko ju môžu stratiť, či niekam zapatrošiť. Preto je praktickejšie, aby kartičku poistenca nosil pri sebe rodič.

Bývame v pohraničnej oblasti – čo s poistením dieťaťa?


Poisťovne vydávajú kombinované kartičky poistenca, z jednej strany je slovenská verzia, z druhej strany je európsky preukaz zdravotného poistenia. Európsky preukaz zdravotného poistenia môžete použiť aj v zahraničnej štátnej nemocnici, v akútnom zdravotnom stave. Európsky preukaz zdravotného poistenia neplatí v súkromných nemocniciach.

Ak bývate v pohraničnej oblasti, nie je na škodu zvážiť aj celoročné cestovné poistenie, prípadne vystavenie nárokového dokladu.

Čo je to nárokový doklad a ako funguje? Môže ho mať aj dieťa?


Ide o doklad s označením E106, ktorý sa vystaví na žiadosť poistenca, ktorý pracuje alebo je živnostník na SR, ale žije v inom členskom štáte EÚ.

Príklad - slovenský občan pracuje v Bratislave, ale dom má v Kittsee, kde má nahlásený aj trvalý pobyt. Na základe zárobkovej činnosti musí byť zdravotne poistený na Slovensku, avšak, keďže reálne býva v inom členskom štáte, na to, aby v tomto štáte mohol čerpať plnú zdravotnú starostlivosť, slovenská zdravotná poisťovňa mu vystaví doklad E106, ktorý si zaregistruje v rakúskej zdravotnej poisťovni. Vďaka nemu môže čerpať zdravotnú starostlivosť v Rakúsku na náklady slovenskej zdravotnej poisťovne.

Do formulára S1 – E106 môžu byť dopísaní aj jeho nezaopatrení rodinní príslušníci, ktorí s ním žijú v Rakúsku. Teda aj jeho deti a manželka, ktorá nie je zárobkovo činná.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk