Poistenie bicykla a škody spôsobené cyklistami

Ročne sa na Slovensku ukradnú stovky bicyklov. Podľa databázy ukradnutých bicyklov je hlavnou sezónou cyklozlodejov obdobie od apríla až do októbra, pričom najviac bicyklov sa v priemere odcudzí počas augusta. Pozrieme sa, ako treba bicykel správne zabezpečiť aj poistiť.



Rekordérom v počte ukradnutých bicyklov bol zatiaľ rok 2020, keď sa ukradlo až takmer o 30 % bicyklov viac než tomu bolo v nasledujúcich dvoch rokoch.

Bicykel uložený doma alebo v pivnici

Bicykel už v súčasnosti nie je lacná záležitosť a namieste je otázka, je v pivnici či garáži v bezpečí? Mnoho cyklistov si neuvedomuje, že bicykel, rovnako ako všetky športové potreby, je automaticky poistením krytý v poistení zariadenia domácnosti. Poisťovne pri odškodnení rozlišujú, či bicykel zmizol priamo z bytu či domu alebo z pivníc či garáží, ktoré sa nachádzajú mimo priestoru domácnosti.

Ak bicykel ukradnú z priestorov bytu či domu, UNIQA poisťovňa nemá stanovený žiadny limit plnenia, teda bicykel alebo bicykle sú kryté do stanovenej poistnej sumy za zariadenie domácnosti. V rámci poistenia domácnosti je do limitu plnenia poistením krytý aj bicykel, ktorý je uložený na balkóne patriacom k bytu. Spodná časť balkónu však musí byť min. 2,5 m nad úrovňou okolitého terénu.

V mimobytových priestoroch patriacich k bytu , resp. vo vedľajších stavbách pri rodinných domoch je poistné krytie maximálne do 30 % z poistnej sumy za zariadenie domácnosti. Pri priemernej poistnej sume za zariadenie domácnosti 25 tisíc eur, 30% je stále dosť na pokrytie ceny aj drahšieho bicykla.

V rámci poistného plnenia poisťovňa uhradí klientovi náklady, ktoré vynaložil na zakúpenie nového bicykla rovnakého typu a parametrov, aké mal odcudzený bicykel. V obidvoch prípadoch je však podmienkou poistného krytia splnenie požadovaného spôsobu zabezpečenia priestorov, v ktorých sa bicykel nachádzal.

Pozor na zabezpečenie

Aj keď je bicykel automaticky zahrnutý v rámci poistenia domácnosti v poistnom krytí, treba myslieť na správne zabezpečenie proti krádeži, ktoré je pri poistnom plnení rozhodujúce.

Aby vám poisťovňa uznala nárok na odškodnenie za ukradnutie, musíte mať priestor zabezpečný spôsobom dohodnutým v poistnej zmluve.

Priestory ako garáž a pivnica, v ktorých parkujete bicykel, musia mať plné steny (murované, drevené, železné) bez medzier. Uzamykací systém vstupných dverí do týchto priestorov musí byť zložený z bezpečnostného zámku, ktorý tvorí zadlabávací zámok, bezpečnostná cylindrická vložka a bezpečnostné kovanie. V prípade, ak napr. pivnica v bytovom dome nespĺňa uvedené parametre zabezpečenia, avšak vstupné dvere do pivničných priestorov , v ktorých sa pivnica nachádza, sú plné s bezpečnostným zámkom a boli násilne prekonané, bude poistné plnenie poskytnuté do nižšieho limitu.

Ak máte zámok, ktorý nespĺňa zmluvne stanovené parametre zabezpečenia, poisťovňa nemusí vzniknutú škodu preplatiť.

V prípade poistenia mimo domu s územnou platnosťou Európa (napr. pri ubytovaní v hoteli či v internáte) sa však predpísané zabezpečenie nevyžaduje. Tu postačuje policajná správa, z ktorej bude evidentné, že došlo k prekonaniu prekážky (prekonané dvere, okná, prípadne zámok, ktorý nemusí byť bezpečnostný).

Cykloasistencia vám pomôže pri poruche i nehode

Pre prípady porúch alebo nehôd UNIQA odporúča pripoistiť si v rámci poistenia domácnosti cykloasistenciu. Pokazený bicykel vám cykloservis opraví na mieste, a pokiaľ to nie je možné, dopravia pokazený bicykel zdarma do servisu (max 50 km), opravia závady až do výšky 200 EUR a bicykel do vyzdvihnutia zadarmo uschovajú.

Existuje aj iná možnosť ako si poistiť bicykel

Poisťovňa Generali zas ponúka poistenie bicykla ako samostatný produkt, v rámci ktorého preplatí krádež bicykla alebo elektrobicykla, a to hocikde, nielen na adrese poistenia, ako je to v prípade poistenia domácnosti. Poistenie je platné aj v zahraničí.

Nový bicykel si môžete poistiť priamo pri jeho kúpe u predajcu. Poistiť je však možné aj starší bicykel a to do veku 3 rokov. Budete k tomu potrebovať záručný list, pokladničný doklad aj bicykel. V rámci poistenia bicykla máte k dispozícii aj asistenčné služby, ktoré v prípade nehody zabezpečia odvoz cyklistu do nemocnice, odvoz bicykla do servisu či jeho opravu pri nehode. Kompletný zoznam poskytovateľov poistenia nájdete na webe poisťovne Generali.

Čo so škodami, ktoré spôsobíte vy ako cyklista?

Poisťovne sa nezriedka stretávajú s nehodami, keď cyklista narazí do chodca, motorového vozidla, psa, či do iného cyklistu.Nezabúdajte, že v rámci poistenia zodpovednosti príslušníkov domácnosti máte poistené aj škody na zdraví či majetku, ktoré spôsobíte ako cyklista svojou jazdou. Poistenie platí nielen doma, ale v celej Európe.
 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk