Nemocnice sa v roku 2018 podľa poistencov Unionu zhoršili

Najlepšie hodnotené fakultné a univerzitné nemocnice boli v Martine, Ružomberku a Banskej Bystrici.


Slovenské nemocnice sa podľa poistencov Unionu v roku 2018 zhoršili. Ako uviedla poisťovňa v tlačovej správe, vyplýva to z prieskumu spokojnosti hospitalizovaných pacientov v roku 2018, ktorý poisťovňa realizuje každý rok. V porovnaní s prieskumom z predchádzajúceho roku, kedy dostali ústavné zdravotné zariadenia od poistencov priemernú známku 1,65, si v roku 2018 v ich očiach nemocnice pohoršili a ohodnotili ich známkou 1,79.

Medzi fakultnými a univerzitnými nemocnicami boli najlepšie ohodnotené Univerzitná nemocnica Martin, nasleduje Ústredná vojenská nemocnica Ružomberok a na tretej priečke sa umiestnila Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici s priemernou známkou za všetky tri nemocnice 1,59.

Na prvých troch priečkach medzi špecializovanými nemocnicami boli Kardiocentrum Nitra, Clinica orthopedica Bratislava a Národné rehabilitačné centrum Kováčová s priemernou známkou 1,04. Zo všeobecných nemocníc sa najlepšie umiestnili Univerzitná nemocnica s poliklinikou Milosrdní Bratia, Nemocnica svätého Michala a Nemocnica na okraji mesta v Partizánskom s priemernou známkou 1,25. Prvenstvo medzi tromi srdcovocievnymi, ako aj tromi onkologickými ústavmi podľa poisťovne v oboch prípadoch obhájil východ Slovenska.

Oproti roku 2017 poistenci Union zdravotnej poisťovne, ktorí boli v roku 2018 hospitalizovaní, hodnotili nemocnice o niečo horšími známkami skoro pri všetkých otázkach. Poistenci boli spokojnejší len s dĺžkou hospitalizácie, ktorá bola podľa ich názoru primeraná k ich zdravotnému stavu. Podľa pacientov sú najväčšie nedostatky, rovnako ako aj v minulosti, v kvalite stravy a ubytovania. Pacienti boli o niečo menej spokojní aj s informáciami od ošetrujúcich lekárov a sestier.

Rovnako menšiu spokojnosť vyslovili aj so správaním lekárov a sestier. Podľa dobrovoľne vyplnených komentárov poistencov v dotazníku sa na správaní zdravotníckych pracovníkov odzrkadľuje ich celkový nedostatok a prepracovanosť.

"Klesajúca spokojnosť pacientov a jej príčiny len akcentujú naliehavosť potreby realizácie stratifikácie slovenských nemocníc. Projekt je pripravený s cieľom zvýšiť počet zdravotníckych pracovníkov na jedného pacienta i zdroje do nemocničnej infraštruktúry," uviedla členka predstavenstva Union zdravotnej poisťovne Elena Májeková. Myslí si, že spolu so zvýšenou bezpečnosťou a kvalitou poskytovanej zdravotnej starostlivosti prinesie aj zvýšenú spokojnosť liečených pacientov.

Najlepšie výsledky v prieskume spokojnosti poistencov za rok 2018 dosiahli nemocnice v Žilinskom kraji, nasledoval Košický a Banskobystrický kraj. Poistenci v dotazníkoch hodnotili nemocnice anonymne, dávali známky ako v škole od 1 po 5.
 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk