Na Slovensku pracuje takmer 70 tisíc cudzincov, prvýkrát je najviac Ukrajincov

Prvýkrát na Slovensku pracuje najväčší počet nie Srbov, ale Ukrajincov, uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter.


Na Slovensku ku koncu minulého mesiaca pracovalo takmer 70 tisíc cudzincov. V porovnaní s februárom minulého roka počet občanov iných krajín pracujúcich na Slovensku stúpol o 19 tisíc, medzimesačne ide o nárast o 632 cudzincov. Približne polovicu cudzincov tvoria občania z krajín Európskej únie (EÚ) a druhú polovicu občania z krajín, ktoré nie sú členmi EÚ. "Prvýkrát z toho, čo sledujeme príchod a legálnu prácu cudzincov, na Slovensku pracuje najväčší počet nie Srbov, ale Ukrajincov," upozornil na štvrtkovej tlačovej besede minister práce a sociálnych vecí Ján Richter.

Z krajín mimo EÚ ku koncu februára na Slovensku pracovalo takmer 13,9 tisíca občanov Ukrajiny, takmer 12,6 tisíca občanov Srbska a vyše tisíc pracovníkov z Vietnamu. "Ukrajincov minulý mesiac pribudlo 919, Srbov 381 a Vietnamcov 95," povedal Richter. Šéf rezortu práce a sociálnych vecí pritom upozornil, že všetky krajiny EÚ majú na Slovensku občanov, ktorí tu pracujú. Najviac pracovníkov z krajín EÚ pochádza z Rumunska, a to 10,5 tisíca, Čechov na Slovensku pracuje takmer 6,2 tisíca, občanov Maďarska 5,6 tisíca a Poliakov 2,6 tisíca.

Tretina cudzincov na Slovensku pracovala ku koncu minulého mesiaca v Bratislave. V piatich okresoch hlavného mesta Slovenska bolo totiž zamestnaných 23,8 tisíca cudzincov. Nasleduje okres Trnava, ktorý v rovnakom období zaevidoval 7,1 tisíca zamestnaných cudzincov. Úrad práce v Malackách vykázal 2,8 tisíca pracujúcich občanov pochádzajúcich z iných krajín.
 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk