Miera nezamestnanosti na Slovensku vo februári klesla na 5,16 %

Ako na tlačovej besede uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter, miera nezamestnanosti na Slovensku by mala do konca tohto roka klesať.


Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku ku koncu februára tohto roka oproti januáru klesla o 0,1 percentuálneho bodu na 5,16 %. Medziročne bola miera nezamestnanosti v druhom mesiaci tohto roka nižšia o 0,56 percentuálneho bodu. Na štvrtkovej tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič.

Úrady práce evidovali na konci februára 141 432 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní s januárom ide o pokles o 2 798 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 17 012 osôb.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 6,35 %. Medzimesačne to znamenalo zníženie o 0,07 percentuálneho bodu, medziročne to bolo menej o 0,62 percentuálneho bodu. Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci februára tohto roka 174 028 osôb. Medzimesačne to bol pokles o 2 148 osôb, v porovnaní s februárom vlaňajška je to menej o 19 293 ľudí.

Ako na tlačovej besede uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter, miera nezamestnanosti na Slovensku by mala do konca tohto roka klesať. "Už nie však tak razantne ako v minulom roku," povedal. V niektorých okresoch, kde je miera nezamestnanosti na úrovni dvoch percent, pritom bude podľa ministra veľmi ťažké zabezpečovať požiadavky zamestnávateľov na obsadenie pracovných miest. Upozornil na to, že počet dlhodobo nezamestnaných vo februári medziročne klesol o 18 tisíc. "Za štyri roky nám ubudlo 151 tisíc dlhodobo evidovaných nezamestnaných," zdôraznil.

Problém pritom minister práce vidí pri umiestňovaní absolventov stredných škôl na pracovný trh. V septembri minulého roka podľa Richtera prišlo do evidencie úradov práce takmer 5,9 tisíca absolventov stredných škôl, z ktorých je v evidencii úradov stále takmer 3,8 tisíca. Takýto pokles považuje Richter za nedostatočný, keďže úrady práce evidujú stále vyše 80 tisíc voľných pracovných miest. Apeluje na mladých ľudí, aby prijímali pracovné ponuky. "Veľakrát sa mi zdá, že očakávania, hlavne stredoškolákov, vzhľadom na finančné ohodnotenie, sú prehnané a nezodpovedajú podmienkam a možnostiam," povedal minister. Podľa neho je nevyhnutné, aby absolvent prijal svoju prvú prácu a potom môže očakávať vyššiu mzdu. "Žijú u rodičov, bez nákladov a rodičia ich nemotivujú zobrať prácu," tvrdí Richter o absolventoch stredných škôl.

Lepšia situácia pri uplatňovaní sa na trhu práce je podľa neho pri absolventoch vysokých škôl, ktorých vlani do evidencie pribudlo 7,5 tisíca a v súčasnosti úrady práce z nich evidujú ako nezamestnaných 1,2 tisíca. "Zdá sa, že tých pár rokov veku, ktorých majú navyše, pomáha," povedal Richter.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk