Medziročná harmonizovaná inflácia sa vo februári mierne zrýchlila

Spotrebiteľské ceny na Slovensku vo februári medziročne stúpli o 2,3 %.


Rast cien na Slovensku sa vo februári mierne zrýchlil. Medziročná inflácia meraná harmonizovaným indexom Európskej únie (HICP) dosiahla v druhom mesiaci roka 2,3 %, kým v januári bola na úrovni 2,2 %. Priemerná ročná miera inflácie za posledných dvanásť mesiacov tak predstavovala 2,5 %. Medzimesačne ceny vo februári oproti januáru stúpli o 0,2 %, kým v januári oproti decembru sa zvýšili až o 1,2 %.

Ako ďalej vyplýva z údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ), na medziročnej báze najvýraznejšie vo februári zdraželo bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá, a to o 5,2 %. Vyšší ako priemerný rast zaznamenali aj ceny hotelov, kaviarní a reštaurácií o 3,8 %, rozličných tovarov a služieb o 3 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 2,5 % a alkoholické nápoje a tabak o 2,4 %. Zdraželo však aj zdravotníctvo o 2 %, odevy a obuv o 1,6 %, nábytok, vybavenie domácnosti a bežná údržba domu o 1,3 %, pošty a telekomunikácie a vzdelávanie zhodne o 0,8 % a rekreácia a kultúra o 0,6 %. Nižšie ceny ako vlani vo februári boli iba vo doprave o 2,1 %.

Medzimesačne vo februári oproti januáru napriek tomu najvýraznejší rast vykázali práve ceny dopravy, a to o 1,1 %. Nasledovali hotely, kaviarne a reštaurácie s rastom o 0,6 %, ceny alkoholických nápojov a tabaku a zdravotníctva s rastom zhodne o 0,4 %, bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá a rekreácia a kultúra zdraželi zhodne o 0,2 % a potraviny a nealkoholické nápoje a rozličné tovary a služby zdraželi o 0,1 %. Klesli iba ceny odevov a obuvi o 0,9 %. Bez zmeny oproti januáru zostali ceny nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu, pôšt a telekomunikácií a vzdelávania.
 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk