Medziročná harmonizovaná inflácia sa vo februári mierne zrýchlila

Spotrebiteľské ceny na Slovensku vo februári medziročne stúpli o 2,3 %.


Rast cien na Slovensku sa vo februári mierne zrýchlil. Medziročná inflácia meraná harmonizovaným indexom Európskej únie (HICP) dosiahla v druhom mesiaci roka 2,3 %, kým v januári bola na úrovni 2,2 %. Priemerná ročná miera inflácie za posledných dvanásť mesiacov tak predstavovala 2,5 %. Medzimesačne ceny vo februári oproti januáru stúpli o 0,2 %, kým v januári oproti decembru sa zvýšili až o 1,2 %.

Ako ďalej vyplýva z údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ), na medziročnej báze najvýraznejšie vo februári zdraželo bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá, a to o 5,2 %. Vyšší ako priemerný rast zaznamenali aj ceny hotelov, kaviarní a reštaurácií o 3,8 %, rozličných tovarov a služieb o 3 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 2,5 % a alkoholické nápoje a tabak o 2,4 %. Zdraželo však aj zdravotníctvo o 2 %, odevy a obuv o 1,6 %, nábytok, vybavenie domácnosti a bežná údržba domu o 1,3 %, pošty a telekomunikácie a vzdelávanie zhodne o 0,8 % a rekreácia a kultúra o 0,6 %. Nižšie ceny ako vlani vo februári boli iba vo doprave o 2,1 %.

Medzimesačne vo februári oproti januáru napriek tomu najvýraznejší rast vykázali práve ceny dopravy, a to o 1,1 %. Nasledovali hotely, kaviarne a reštaurácie s rastom o 0,6 %, ceny alkoholických nápojov a tabaku a zdravotníctva s rastom zhodne o 0,4 %, bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá a rekreácia a kultúra zdraželi zhodne o 0,2 % a potraviny a nealkoholické nápoje a rozličné tovary a služby zdraželi o 0,1 %. Klesli iba ceny odevov a obuvi o 0,9 %. Bez zmeny oproti januáru zostali ceny nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu, pôšt a telekomunikácií a vzdelávania.
 

Vyberáme z poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk