Počet užívateľov mobilných platieb prostredníctvom Google Pay narastá

Spoločnosť Visa predpokladá, že s nástupom mobilných technológií sa platenie posunie a telefón budú Slováci používať aj na platenie v kamennom obchode, ako aj v elektronickom obchode.


Pred rokom prišli na Slovensko moderné platby prostredníctvom mobilnej aplikácie Google Pay. Ako pre portál voFinanciach.sk skonštatoval predseda Združenia pre bankové karty Rastislav Vallo, táto služba zvýšila atraktivitu bezkontaktných platieb na Slovensku. „Je to ďalší krok k tomu, aby bezhotovostné platby boli rýchle, bezpečné a navyše atraktívne pre klienta,“ povedal Vallo.

Atraktivita uvedenej služby sa prejavila podľa Valla na zvýšenom počte transakcií, ako aj na zvýšenom záujme zo strany klientov o nové technológie. Využívanie Google Pay výrazne prekročilo očakávania Slovenskej sporiteľne, banka eviduje neustály nárast počtu klientov aj platieb. Za posledný štvrťrok 2018 narástol objem platieb v sporiteľni o takmer 40 %.

Užívatelia Google Pay urobia podľa vyjadrení Slovenskej sporiteľne v priemere dvakrát viac platieb ako tí, čo platia priamo platobnou kartou. Služba sa teší veľkej popularite, reakcie klientov sú v drvivej väčšine pozitívne. „Rozdiely vo využívaní Google Pay a platobných kariet sú aj v sumách, ktoré aplikáciou ľudia platia. Pri vyšších čiastkach používajú Google Pay porovnateľne s platobnými kartami. Pri nižších platbách však aplikácia výrazne vedie,“ povedal vedúci oddelenia denného bankovníctva Slovenskej sporiteľne Milan Bednár.

Ako povedal riaditeľ Visa pre SR a ČR Marcel Gajdoš, uvedenie služby na Slovensku bol veľmi dôležitý krok pre celoplošné prijatie mobilných platieb, pretože táto služba posúva zákaznícku skúsenosť držiteľov platobných kariet Visa na celkom novú úroveň. Slovenský zákazník má podľa Gajdoša výhodu, keďže bezkontaktnú technológiu veľmi dobre pozná. „Predpokladáme, že s nástupom mobilných technológií sa platenie posunie a telefón budeme používať aj na platenie v kamennom obchode ako aj v elektronickom obchode,“ dodal pre portál voFinanciach.sk Gajdoš.

Hlavný prínos Google Pay 365 banka vidí v jednoduchosti, rýchlosti, ale aj bezpečnosti tejto služby. „Ide pritom o moderný spôsob platenia, ktorý si klienti u nás postupne obľubujú. Zo všetkých našich aktívnych klientov s Android zariadením využíva Google Pay 70 % používateľov. Z tých, čo vyskúšali Google Pay aspoň raz sa stal mobil preferovaným prostriedkom platenia pred klasickou platobnou kartou,“ uvádza 365 banka.

Počet užívateľov narastá aj v Poštovej banke. „Niekoľko tisíc klientov si aplikáciu nainštalovalo a aktívne ju pri realizovaní platieb využíva. Zatiaľ však majú Slováci tendenciu platiť mobilom skôr menšie čiastky v desiatkach eur. Predpokladáme však, že je to len o zvyku a časom sa mobilné zariadenia stanú primárnou voľbou klienta pri všetkých jeho nákupoch,“ uviedla hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Platby prostredníctvom služby Google Pay či Apple Pay sú totiž podľa Žáčkovej bezpečnejšie ako platby samotnou platobnou kartou. Pri pridávaní platobnej karty do mobilu nie je číslo karty ukladané do aplikácie ani mobilu a údaje o karte nie sú pri realizovaní platby obchodníkom poskytnuté. „Služba funguje na princípe využívania virtuálneho čísla karty, ktoré je šifrované a jedinečné, čo je z pohľadu klienta naozaj dôležité najmä pri platbách na internete,“ dodala pre portál voFinanciach.sk Žáčková.

Spoločnosť Google uviedla na Slovensku službu Google Pay 28. februára 2018. V súčasnosti sú do služby Google Pay na Slovensku zapojené J&T Banka, mBank, Poštová banka, Slovenská sporiteľňa, 365 banka, VÚB banka a online banka N26. „Je škoda, že viaceré banky zatiaľ neponúkajú platby mobilom,“ skonštatoval výkonný riaditeľ Finančného kompasu Maroš Ovčarik.
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk