Nemecká ekonomika v tomto roku podľa inštitútu Ifo posilní iba o 0,6 %

Predošlá predpoveď inštitútu rátala s tým, že hrubý domáci produkt krajiny sa v roku 2019 zväčší o 1,1 percenta.


Nemecká ekonomika podľa prognózy mníchovského inštitútu Ifo v tomto roku posilní iba o 0,6 percenta. Inštitút tak svoju predikciu hospodárskeho rastu krajiny výrazne zredukoval, keďže jeho predošlá predpoveď rátala s tým, že nemecký hrubý domáci produkt sa v roku 2019 zväčší o 1,1 percenta. Ifo však zlepšil prognózu rastu ekonomiky Nemecka v budúcom roku a očakáva, že posilní o 1,8 percenta, hoci doteraz predpovedal rast v roku 2020 na úrovni 1,6 percenta. Inštitút o tom informoval v správe, ktorú vo štvrtok poskytol agentúre SITA.

"Terajšie ťažkosti produkcie nemeckého spracovateľského priemyslu sa pravdepodobne prekonajú iba postupne. Globálny dopyt po nemeckých výrobkoch je slabý, keďže zahraničná ekonomika sa naďalej spomaľuje," povedal Timo Wollmershaeuser, šéf oddelenia analýzy ekonomického cyklu a prognóz.

"Domáce hnacie sily sú však stále nenarušené," dodal. Počet zamestnancov v Nemecku by totiž podľa predpovede Ifo mal stúpnuť zo 44,8 mil. v minulom roku na 45,2 mil. v tomto roku a na 45,5 mil. v roku 2020. V súlade s tým nezamestnanosť v krajine podľa inštitútu klesne z vlaňajších 5,2 percenta na 4,9 percenta v tomto roku a potom na 4,7 percenta v budúcom roku. "Tohtoročný silný rast miezd, nízka inflácia, zníženie daní a sociálnych odvodov by mali viesť k veľkému zvýšeniu reálnych príjmov domácností. To podporí súkromnú spotrebu a stavebné odvetvie," dodal Wollmershaeuser.
 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk