Najlepšia fakultná nemocnica z pohľadu poistencov Dôvery je v Ružomberku

Dôvera predstavila pacientsky rebríček zdravotníckych zariadení, ktorý poisťovňa pripravila už po trinásty raz.


Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok bola v roku 2018 z pohľadu poistencov zdravotnej poisťovne Dôvera najlepšou fakultnou nemocnicou. Generálny riaditeľ Dôvery Martin Kultan vo štvrtok na tlačovej besede predstavil pacientsky rebríček zdravotníckych zariadení, ktorý poisťovňa pripravila už po trinásty raz. Dôvera v dotazníku zisťovala spokojnosť pacientov s tzv. hotelovými službami, prístupom zdravotníckeho personálu a jeho komunikáciu s pacientmi počas hospitalizácie.

Druhou najlepšie hodnotenou bola v kategórii fakultných nemocníc Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov. Na treťom mieste skončila Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Banská Bystrica. Medzi najhoršie hodnotenými fakultnými nemocnicami z pohľadu pacienta boli Univerzitná nemocnica Bratislava, Fakultná nemocnica Trnava a Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina.

V kategórii všeobecných nemocníc zvíťazila Nemocnica svätého Michala Bratislava, druhé miesto získala Ľubovnianska nemocnica a tretie Nemocnica Košice – Šaca. Medzi najhoršie hodnotené nemocnice patrili Nemocnica Levice, Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča a Nemocnica s poliklinikou Brezno.

Poistenci Dôvery hodnotili aj špecializované zdravotnícke zariadenia. Prvú priečku tu obsadil NÚSCH – Detské kardiocentrum. Za ním nasledoval Onkologický ústav sv. Alžbety a zariadenie CINRE. Pacienti v tejto kategórii najhoršie hodnotili Psychiatrickú nemocnicu Philippa Pinela, Psychiatrickú nemocnicu Veľké Zálužie a Psychiatrickú nemocnicu prof. Matulaya v Kremnici.

V kategórii ostatných zariadení zvíťazil Národný ústav detskej tuberkulózy a respiračných chorôb Dolný Smokovec. Druhé miesto obsadilo ORL Humenné. Tretia priečka patrí Mammacentru sv. Agáty v Banskej Bystrici. Vitalita Lehnice, Novapharm (Železničná nemocnica s poliklinikou Bratislava) a Nemocnica s poliklinikou Ilava boli hodnotené v tejto kategórii ako najhoršie.

V hodnotení boli štandardne udeľované najvyššie známky personálu za jeho starostlivosť, nasledovala spokojnosť a informovanosť pacientov. Najprísnejšie hodnotenia dostala spokojnosť s tzv. hotelovými službami, teda s jedlom, ubytovaním a upratovaním.

Mladší hodnotitelia sú podľa Kultana prísnejší. Starší pacienti hodnotia menej prísne. Pacienti hodnotili nemocnice známkami od 1 po 5, ako v škole. "Celkové hodnotenie sa síce minimálne, ale postupne zvyšuje," uviedol riaditeľ Dôvery. Priemerná dosiahnutá známka 1,64 je najlepšou za posledných päť rokov.

"Žiadny z oslovených pacientov nehodnotil odbornosť lekárov alebo použité liečebné metódy," pripomenul Kultan. Subjektívna spokojnosť pacientov sa podla neho zisťuje všade vo svete a je jedným z dôležitých ukazovateľov, ktorý berie poisťovňa do úvahy aj pri rokovaniach s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti o platobných podmienkach.

V prieskume poslalo zdravotnej poisťovni dotazník viac ako 7 200 pacientov, ktorí sa v roku 2018 liečili v niektorej zo slovenských nemocníc.
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk