Globálne ceny potravín v januári stúpli o necelé dve percentá

Po troch po sebe idúcich mesiacoch relatívnej stability prišiel podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) v januári nárast cien, ktorý spôsobilo oživenie ponúk na mlieko, ale aj upevnenie cien rastlinných olejov a cukru.


Globálne ceny potravín v januári stúpli o 1,8 %. Index cien potravín FAO totiž dosiahol 164,8 bodu, čo je takmer o 3 body viac ako v decembri minulého roka. Zároveň to však znamená medziročný pokles hodnoty indexu o 2,2 %. Po troch po sebe idúcich mesiacoch relatívnej stability prišiel v januári nárast cien, ktorý spôsobilo oživenie ponúk na mlieko, ale aj upevnenie cien rastlinných olejov a cukru. Informuje o tom Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) na svojej internetovej stránke.

Index cien obilnín pritom zaznamenal v januári takmer identickú hodnotu ako predošlý mesiac. Hodnota 168,1 bodu však predstavuje medziročný nárast o 11,5 bodu, teda o 7,3 %. „S výnimkou ryže zostali ceny ostatných hlavných obilnín pevné. Stalo sa tak v dôsledku silného svetového dopytu. Január bol zvlášť pokojný mesiac pre trhy s pšenicou a kukuricou v USA. Nepriaznivé poveternostné podmienky v Južnej Amerike však hodnoty kukurice navýšili,“ informuje komora.

Pri mäse sa zaznamenali na globálnom trhu takmer rovnaké ceny ako v decembri. Index cien mäsa bol v januári na úrovni 162,9 bodu. Vzhľadom na nedostupnosť údajov z oficiálnych zdrojov v Spojených štátoch z dôvodu zablokovania vlády sa však podľa SPPK januárová hodnota indexu vypočítala zo stabilných cien mäsových výrobkov v tejto krajine. „Indexy medzinárodných cenových ponúk pre hovädzie, bravčové a hydinové mäso zostali stabilné. Avšak ceny ovčieho mäsa sa medzimesačne znížili až o 8,4 %. Spôsobil to veľký tlak na exportované objemy dodávok v Oceánii,“ dodávajú agropotravinári.

Výrazný rast sa však zaznamenal pri mlieku. Index cien mlieka a mliečnych výrobkov dosiahol v januári v priemere 182,1 bodu, čo predstavuje oproti decembru navýšenie o 12,2 bodu, teda o 7,2 %. Výrazné navýšenie cien prišlo po siedmich mesiacoch poklesu. Všetky mliečne výrobky zastúpené v indexe pritom zaznamenali v januári vyššie ceny. Ceny sušeného mlieka vzrástli medzimesačne dokonca až o 16,5%. „Prudký nárast ceny spôsobilo obmedzenie exportných dodávok z Európy, nakoľko dodávky pokryli vnútorný trh. Zároveň sa očakáva sprísnenie vývozu z Oceánie v nasledujúcich mesiacoch. Bez ohľadu na tento nárast cien je index v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka len mierne vyšší,“ uvádza SPPK.

Mierny rast vykázali aj ceny cukru, keď index cien tejto komodity dosiahol v januári 2019 v priemere 181,9 bodu. Oproti decembru to znamenalo zvýšenie o 2,4 bodu, čiže o 1,3 %. Medzinárodné ceny cukru boli do značnej miery ovplyvnené pohybmi brazílskej meny, ktorá posilnila voči americkému doláru. Silnejšia mena totiž podľa SPPK podporuje ceny cukru, pretože obmedzuje ponuku brazílskeho cukru na svetový trh. Domáci výrobcovia tak viac spracúvajú cukrovú trstinu do etanolu na miestny predaj. Silnejšie ceny ropy rovnako podporili medzinárodné ceny cukru.
 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk