Tento rok bude pri investovaní dôležité rozloženie rizika

Odporúčania pre investorov závisia od ich individuálnej situácie, stanovených cieľov a ochoty podstupovať či nepodstupovať riziko, ktoré je spojené s každým investičným rozhodnutím.


Možností, akým spôsobom zhodnotiť svoje voľné finančné prostriedky, je viacero. Ako uvádza portál voFinanciach.sk, odporúčania závisia od individuálnej situácie klienta, jeho cieľov a ochoty podstupovať či nepodstupovať riziko, ktoré je spojené s každým investičným rozhodnutím. Vo všeobecnosti možno podľa hovorkyne Slovenskej sporiteľne Marty Cesnakovej povedať, že je dôležité, aby si klienti vytvárali dostatočnú rezervu pre neočakávané situácie.

Najvhodnejšia voľba, ak klient akceptuje aj prípadnú stratu, je podľa ekonomického analytika Tatra banky Tibora Lörincza investovanie do rizikovejších fondov. Ak nie je klient schopný alebo ochotný znášať stratu, ale chce peniaze zhodnotiť v dlhšom období, banky a investičné spoločnosti poskytujú aj investičné produkty s garantovaným výnosom, ktorý je ale v priemere nižší ako v prípade rizikovejších fondov. Ak potrebuje mať peniaze k dispozícii ihneď alebo v krátkom čase, je podľa Lörincza najrozumnejšie využiť vkladové produkty, aj napriek nižším úrokom na nich.

Finančné trhy ponúkajú podľa vedúceho oddelenia produkt manažmentu v Tatra Asset Managemente Martina Smreka množstvo investičných možností. Pravdepodobnosť, že by bežný klient zvládol nástrahy finančných trhov a dlhodobo úspešne obchodoval na vlastnú päsť, je veľmi nízka. Preto vznikli podľa Smreka podielové fondy. Tie predstavujú moderný a efektívny spôsob zhodnocovania peňazí prístupný aj pre široké masy klientov.

Podľa analytika J&T Banky Stanislava Pánisa sa oplatí investovať do akcií s dlhším časovým horizontom. Americké a európske akcie budú rásť podľa Pánisa pomalšie, väčšie príležitosti by mohli byť v krajinách rozvíjajúceho sa sveta, kde je priestor až na dvojciferné zhodnotenie. "Akcie na rozvíjajúcich sa trhoch sú našim favoritom," poznamenal Pánis. Zaujímavý výnos prinesú podľa neho aj americké vládne dlhopisy, vzhľadom k spomaleniu zvyšovania sadzieb Fed-om a obavám z recesie v závere roka. Naproti tomu odraz inflácie a normalizácia menovej politiky v eurozóne budú tlačiť európske ceny nadol.

 Faktom zostáva, že volatilita na trhoch bola a bude. Je ich prirodzenou súčasťou. V tomto kontexte Maroš Ďurik, generálny riaditeľ Across Private Investments, zdôraznil, že rozumný investor využíva poklesy na trhoch na doinvestovanie. V rámci odporúčaní pre investorov pripomenul, že kľúčové je neinvestovať na základe minulosti, investori by mali pracovať s dlhodobým horizontom a držať sa stanovenej investičnej stratégie. Slovenskí investori by mali podľa Ďurika dodržiavať svoju referenčnú menu, euro, a viac investovať do finančných nástrojov, ktoré sú zo zákona oslobodené od daní a zdravotných odvodov, pretože takto môžu dosiahnuť efektívnejšie zhodnotenie svojich úspor.

Signály na trhoch sú podľa finančného analytik OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika v poslednom čase rozporuplné a vývoj sa úplne neriadi pravidlami, na ktoré sme si dlhoročne zvykli. Preto je ťažko identifikovať jeden sektor, ktorý má najväčší rastový potenciál. "Tento rok bude preto investovanie najmä o rozložení rizika a diverzifikácii. Rozhodne však neodporúčam nechať ležať úspory na bankovom účte, kde nielenže nič nezarobia, ale ešte aj stratia na hodnote kvôli inflácii," dodal Búlik.
 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk