Európska komisia predpovedá tento rok Slovensku hospodársky rast cez 4 %

Slovensko má najlepší rok hospodárskeho cyklu už za sebou aj podľa Európskej komisie. Hoci nezmenila prognózu 4,1-percentného rastu na tento rok, navýšila očakávaný rast za vlaňajšok na 4,2 %.


Slovensko má svoj vrchol ekonomického cyklu za sebou aj podľa aktuálnych prognóz Európskej komisie. Tá vo svojej zimnej predikcii, ktorú zverejnila vo štvrtok, síce ponechala odhad tohtoročného rastu hospodárstva Slovenska na úrovni 4,1 %, navýšila však očakávaný rast za minulý rok z pôvodných 4 % na 4,2 %. Pre rok 2020 ponecháva Brusel prognózu rastu hrubého domáceho produktu Slovenska bez zmeny na úrovni 3,5 %.

Posilnenie hospodárskeho rastu Slovenska v minulom roku pritom podľa komisie súviselo predovšetkým so zvyšujúcim sa domácim dopytom. Súkromná spotreba by pritom podľa Bruselu mala zostať významným príspevkom k rastu hospodárstva aj v nasledujúcom období. „Spotrebiteľská dôvera sa drží na pokrízových maximách a podporuje ju silný rast miezd a solídny hospodársky výhľad,“ uvádza komisia v aktuálnej zimnej prognóze.

Výraznejšie oslabenie hospodárskeho rastu na Slovensku v tomto roku komisia napriek silnejúcim obavám globálneho charakteru neočakáva. Zahraničný dopyt bude podľa prognózy v roku 2019 hospodársky rast významnej stimulovať, v neposlednom rade kvôli rastúcim objemom výroby v exportne orientovanom segmente produkcie automobilov. Tento vplyv by pritom podľa komisie mohol zmazať negatívny dopad oslabovania v globálnom obchode.

Pri investíciách komisia očakáva od roku 2019 postupné spomaľovanie dynamiky, keďže budovanie dodatočných výrobných kapacít v automobilkách finišuje. Hoci sa očakáva postupný rast verejných investícií vplyvom využívania eurofondov, do konca prognózovaného obdobia výrazný vplyv tohto faktora na rast ekonomiky komisia neočakáva.

Slovensko by si tak podľa komisie malo udržať jeden z najsilnejších hospodárskych rastov v rámci Európskej únie aj eurozóny. Rýchlejší rast hospodárstva Brusel v tomto roku predpovedá iba Malte a rovnaký rast ako Slovensku prognózuje Írsku. Z krajín V4 by malo po Slovensku najrýchlejšie rásť hospodárstvo Poľska o 3,5 %, nasledovať by malo Maďarsko s rastom o 3,4 % a Česká republika s 2,9 %.

Pri spotrebiteľských cenách očakáva Brusel na Slovensku v nasledujúcom období stabilný vývoj. V roku 2019 by inflácia mala dosiahnuť tak ako vlani 2,5 %, v roku 2020 by mala spomaliť iba o 0,1 percentuálneho bodu na 2,4 %. „V súlade s vývojom na trhu práce a rastúcimi mzdami, inflácia služieb stúpla v roku 2018 a mala by hrať kľúčovú úlohu v udržiavaní rastu spotrebiteľských cien pri úrovni 2,5 % v roku 2019 a 2020,“ dodáva Európska komisia vo svojej aktuálnej prognóze.
 

Vyberáme z poistovne.sk

freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Vyberáme z banky.sk