Poistný trh na Slovensku by mal v tomto roku podľa koncernu Uniqa nepatrne rásť

Experti koncernu Uniqa očakávajú počas roka 2019 celkové zvýšenie poistného o 3 %.


Poistný trh na Slovensku by mal v tomto roku podľa odhadov koncernu Uniqa mierne rásť. "Vzhľadom k silnému odbytu vozidiel a rastúcemu realitnému trhu očakávajú experti počas roka 2019 celkové zvýšenie poistného o 3 %, pričom rýchlejšie porastie neživotné poistné," uvádza sa v analýze koncernu Uniqa Insurance Group. Poistný trh, na ktorom vlani dominovalo povinné zmluvné poistenie (PZP) s viac ako desaťpercentným prírastkom poistného, prejde tento rok podľa analytikov zásadnou zmenou. Neživotné poistenie podlieha od januára zavedeniu osempercentnej poistnej dane, ktorá podľa analytikov ovplyvní prírastok poistného.

Ako však pred časom pre portál voFinanciach uviedla Poštová poisťovňa, poistný sektor v tomto roku pravdepodobne čaká stagnácia hrubého predpísaného poistného a zisku poisťovní. Zároveň je podľa vyjadrení Poštovej poisťovne možné očakávať ďalšie zmenšovanie sektora a odchod poisťovní zo Slovenska alebo ich zmenu na pobočky.

Na segment neživotného poistenia od začiatku tohto roka vplýva aj spomínaná osempercentná daň z neživotného poistenia. "Jej zavedenie môže mať negatívny dopad na záujem ľudí o poistenie. Slováci sú pritom na tom z hľadiska poistenosti stále výrazne horšie ako vyspelá Európa," povedala pre portál voFinanciach.sk hovorkyňa Generali Poisťovne Katarína Kukurová. Stále častejšie sme podľa nej svedkami nečakaného zásahu prírodných živlov, no napriek tomu nemá väčšina Slovákov svoj majetok poistený a nedá sa očakávať, že nová daň túto situáciu zlepší. "Očakávame taktiež znížený záujem o poistenie najmä v prípade produktov, kde je citlivosť klientov na cenu vyššia, ako je napríklad havarijné poistenie na staršie autá," doplnila Kukurová.

V segmente životného poistenia očakáva Generali rast len minimálny a aj to najmä vďaka pripoisteniam. Naďalej očakáva mierny rast predaja rizikového životného poistenia a naopak postupujúci útlm investičného životného poistenia. "V oblasti životného poistenia tiež očakávame, že prídu impulzy na riešenie demografickej krízy a krízy v poskytovaní zdravotných služieb, kde poisťovne vedia prispieť produktmi na zabezpečenie ľudí v dôchodkovom veku a veľmi vysokom veku a v doplnkovom zdravotnom poistení," dodala Kukurová.
 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk