Autom na lyžovačku? Tu je 9 rád

Chystáte sa na lyžovačku autom? Čo všetko mať na pamäti, aby ste s autom neuviazli, prípadne päť minút pred cestou nezistili, nemáte potrebnú zimnú výbavu alebo dokumentáciu?




1. Skontrolujte technický stav auta


Vašej pozornosti by nemalo ujsť:
  • zmes do ostrekovačov
  • náhradná pneumatika resp. sada na opravu
  • funkčnosť bŕzd
  • stav autobatérie
  • funkčnosť svetiel
  • funkčnosť stieračov
  • stav ostatných kvapalín
  • stav lekárničky
  • potrebný počet reflexných viest

Kým jednoduchšie veci si viete skontrolovať sami, funkčnosť bŕzd, či stav autobatérie si nechajte skontrolovať v servise.

2. Zimná výbava sú aj reťaze


V aute nesmú chýbať ani zimné reťaze, lopatka či metlička na odhrabanie snehu. V prípade nasneženia totiž hrozí za neočistené vozidlo pokuta.

lista Neprehliadnite

3. Čo s batožinou?


Pokiaľ máte veľa batožiny, požičajte si strešný box. Uvoľní sa vám miesto v kufri a batožina nebude brániť vo výhľade dozadu.

4. Zbaľte si kontakty


Pred cestou najmä na zahraničnú lyžovačku si skontrolujte aktuálnosť kontaktov na asistenčnú službu, ktorá by mala byť k dispozícii nonstop v každej krajine, ale aj na slovenské konzulárne oddelenie v danej krajine. Obvykle by vám mala po prechode hraníc prísť od Ministerstva zahraničných vecí SR aj SMS s kontaktom, kam v prípade nehody, krádeže či inej poistnej udalosti volať. Získate tak cennú pomoc, ako vzniknutú situáciu riešiť.

5. Skontrolujte si doklady


Ak idete do zahraničia, skontrolujte si aj platnosť zelenej karty. „Tá potvrdzuje medzinárodné poistenie zodpovednosti za škodu a najmä pri nečlenských krajinách únie sa môže stať, že vás bez nej do krajiny ani nepustia,“ upozorňuje V. Guštafik Team Manager Operations Services Business Lease Slovakia. V aute je nutné mať aj tlačivo správy o nehode. Pred cestou tiež zvážte havarijné poistenie vozidla, ako aj cestovné poistenie. Nemenej dôležité je skontrolovať platnosť cestovných dokladov, nielen vašich ale aj detských.

6. Na ceste neriskujte


Ak jazdu neprispôsobíte stavu vozovky, prípadne vediete vozidlo bez vodičského preukazu či s požitím alkoholu, je vám aj tá najlepšia poistka nanič. Poisťovňa môže krátiť plnenie v prípadoch, ak nepoužijete zimné reťaze, hoci ich stav vozovky vyžadoval, alebo ak ste sa snažili dostať cez prekážku, ako spadnutý strom, zosypanie snehu na cestu a podobne. Poisťovňa to môže posudzovať za úmyselné zavinenie a plnenie má právo odmietnuť či krátiť.

7. Bezpečnosť na prvom mieste


Bezpečnostný pás musíte mať počas jazdy nielen vy, ale aj všetci členovia posádky vrátane detí. Hneď na začiatku si nastavte sedadlo a opierku tak, aby ste mali chránenú hlavu aj krk. Na ceste dodržujte bezpečnú vzdialenosť, ako aj povolenú rýchlosť. Pravidelne si robte prestávky. Ak cítite únavu, zastavte radšej na najbližšom odpočívadle. Ak patríte k „nočným cestovateľom“, nevydávajte sa na dlhú cestu bez predošlého niekoľkohodinového spánku. Počas jazdy neposielajte SMS. Ak potrebujete telefonovať, použite handsfree sadu.

8. Poistnú udalosť zdokumentujte


Ak dôjde k poistnej udalosti, jej priebeh riadne zdokumentujte bez ohľadu na to, či privoláte políciu alebo nie. Privolajte ju, ak si nie ste istí výškou škody či určením vinníka. Určite je potrebné privolať políciu, ak bol niekto zranený.

9. Nelákajte zlodejov


Ani počas prestávok, ani pri odstavení vozidla na parkovisku pred hotelom zbytočne nelákajte zlodejov ponechaním akýchkoľvek hodnotných vecí vo vozidle, alebo v autonosiči. Nenechávajte vozidlo ani na opustených miestach, kde majú zlodeji dostatok času a priestoru na prekonanie zabezpečení. Pri opustení vozidla aktivujte všetky spôsoby zabezpečenia, ktoré vozidlo má. V prípade krádeže vecí vo vozidle totiž platí, že vám škodu poisťovňa preplatí len vtedy, ak napríklad došlo k škodám na elektronických prístrojoch, ktoré sú pevne spojené s vozidlom, či ku krádeži vecí z batožinového priestoru vozidla, teda dokázateľne neboli voľne pohodené a viditeľné.

Vyberáme z Poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk