Cudzinci, ktorí na Slovensku pracujú aj študujú. Kto za nich platí zdravotné poistenie?

V tejto oblasti môžu vzniknúť rôzne situácie: môže ísť o študenta na výmennom pobyte, o pracujúceho cudzinca pochádzajúceho z krajiny EÚ alebo z krajiny mimo nej. Kto z nich je povinný mať tu zdravotné poistenie a aké sú ich povinnosti v tejto oblasti?


Odpovede nám poskytol Branislav Cehlárik, PR manažér zdravotnej poisťovne Dôvera.

>> Študent príde na Slovensko na semester, respektíve celé štúdium Erasmu. Je alebo nie je povinný mať zdravotné poistenie?

Študent v rámci mobilitného programu ERASMUS+ nie je vládnym štipendistom, a preto nie je verejne zdravotne poistený na Slovensku. Verejne zdravotne poistený môže byť zahraničný študent študujúci na slovenskej škole na základe medzinárodnej zmluvy, ktorou je Slovenská republika viazaná. Zdravotnú poisťovňu si takýto študent musí vybrať sám („Prihláškou“) a zdravotné poistenie za neho uhrádza štát.

► Nehody a ošetrenia. Čo sa platí z akej poistky? I. časť
► Nehody a invalidita. Čo sa platí z akej poistky? II. časť
► Nehoda, choroba, invalidita. Čo sa platí z akej poistky? III. časť

>> Na Slovensko príde za prácou napríklad Ukrajinec (teda ide o člena krajiny mimo EÚ). Má tu vybavený dlhodobý pobyt a pracuje pre slovenskú firmu. Platí zaňho tá firma zdravotné poistenie podľa nášho práva, alebo je to inak, keďže má štátnu príslušnosť aj trvalý pobyt mimo EÚ?

Ukrajinec s povolením na dlhodobý pobyt, ktorý je zamestnaný na pracovnú zmluvu u slovenského zamestnávateľa, je verejne zdravotne poistený. Zamestnávateľ za takéhoto zamestnanca vykazuje, vypočítava a odvádza z jeho príjmu preddavky na poistné. Podotýkame, že takýto zamestnanec musí mať dohodnutý mesačný príjem vo výške minimálnej mzdy ustanovenej zákonom. Podrobnosti o vzniku verejného zdravotného poistenia cudzincov na Slovensku publikuje Ministerstvo zdravotníctva na svojej webovej stránke (v dokumente „Usmernenie k vzniku účasti na verejnom zdravotnom poistení od 1.1.2018“).

► Zdravotné poistenie u ľudí s iným príjmom. Čo sem patrí?
► Ako správne uhrádzať odvody do zdravotnej poisťovne
► Odchádzate do zahraničia? Nezabudnite sa odhlásiť

>> Za prácou príde Poliak, ale iba na sezónnu prácu na 2 mesiace. Ako sa to v takomto prípade rieši so zdravotným poistením?

Ak nie je povinne verejne zdravotne poistený inde v rámci Európskej únie, je verejne zdravotne poistený na Slovensku z dôvodu, že je „zamestnanec“. Zamestnávateľ za takéhoto zamestnanca vykazuje, vypočítava a odvádza z jeho príjmu preddavky na poistné. Takýto zamestnanec musí mať dohodnutý mesačný príjem vo výške minimálnej mzdy ustanovenej zákonom. Podrobnosti o vzniku verejného zdravotného poistenia cudzincov na Slovensku publikuje Ministerstvo zdravotníctva na svojej webovej stránke (v dokumente „Usmernenie k vzniku účasti na verejnom zdravotnom poistení od 1.1.2018“)

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk