Snehová kalamita - škody na majetku - ako postupovať

Vytrvalé sneženie má aj tienistú stránku, mnohé strechy, odkvapové rúry, ploty neuniesli ťarchu snehu a poškodili sa. Ďalšie škody sú hlásené na osobných autách následkom zosuvu snehu zo striech domov či nákladných vozidiel.



Januárové intenzívne snehové zrážky spôsobili kalamitnú situáciu najmä v Žilinskom kraji v oblasti Oravy a Kysúc. Poisťovne evidujú zvýšený počet poistných udalostí, ktoré sa týkajú najmä poškodenia domov a budov následkom ťarchy snehu a námrazy. Snehová masa a ľad poškodili najmä strechy domov, nosné konštrukcie budov, odkvapové rúry, letné altánky a prístrešky. Viaceré hlásenia sa tiež týkali škôd na majetku, ktoré spôsobil zosuv snehu nahromadeného na streche na okolité stavby či motorové vozidlá.

Škody môžu klienti stále nahlasovať telefonicky, mailom alebo online prostredníctvom webovej stránky poisťovne. Kvôli tomu, že snehu je príliš veľa, nie je možné vykonať všetky obhliadky hneď. V niektorých prípadoch sa celková škoda bude dať vyčísliť až keď sa snehová pokrývka roztopí.

Ako postupovať v prípade škody


Vzniknutú škodu je potrebné nahlásiť do poisťovne. Ak je to možné, je potrebné zabrániť ďalšiemu rozšíreniu alebo zväčšeniu spôsobenej škody. S odstraňovaním následkov alebo opravou je však nutné počkať do obhliadky poisťovne. Samozrejme, ak je z hygienických alebo bezpečnostných dôvodov nevyhnutné začať s odstraňovaním škôd skôr, môžete tak urobiť. V takom prípade je dôležité škodu dôkladne zdokumentovať, postačia aj fotografie nafotené na smartfón. Odporúčame nafotiť aj každú zmenu, ktorú ste urobili, aby ste zabránili rozšíreniu škody.

Z akej poistky sa platia škody na majetku


Ak Vám ťažký sneh či námraza poškodili strešnú krytinu, nosnú konštrukciu či odkvapové rúry a následne aj zariadenie domácnosti, tieto škody budú hradené z poistenia nehnuteľnosti a domácnosti. „Škody následkom ťarchy snehu a námrazy, zosuvu snehu zo strechy a lavíny sú zahrnuté už v základnom krytí majetkového poistenia“, hovorí Róbert Koch z oddelenia poistenia majetku UNIQA poisťovne. Poistenie sa vzťahuje aj na škody, ktoré sneh či námraza spôsobili na vedľajších budovách, ktoré sú poistené, ako napr. garáže, prístrešky, altánky a iné.

Lista Odporucame
Padajúci sneh zo striech budovpoškodil aj niekoľko osobných motorových vozidiel. Najčastejšie išlo o preliačenia kapoty či poškodenia čelného skla. V prípade, ak zosuv snehu či ľadu zo strechy domu poškodil majetok niekoho iného alebo zranil okoloidúcu osobu, poškodený si môže nárokovať náhradu škody u majiteľa nehnuteľnosti. Ak má majiteľ k nehnuteľnosti poistenú aj zodpovednosť za škodu, finančnú kompenzáciu za neho uhradí poisťovňa.

Pozor na padajúci ľad z návesov nákladných áut a na poľadovicu


Sneh nepadal len zo striech domov, ale aj z návesov nákladných áut a poškodil osobné autá idúce za. V takom prípade si môže poškodený uplatniť nárok z PZP vodiča nákladného auta.

„Riešili sme v poisťovni prípad, keď padajúci ľad z kamióna rozbil okno za ním idúceho auta a črepiny zranili vodičku. Keďže udalosť sa stala na obchvate, ktorý je pod kamerami, polícia vedela identifikovať nič netušiaceho vodiča a škoda sa hradila z jeho PZP,“ hovorí Martin Križan z oddelenia likvidácie škôd na motorových vozidlách UNIQA poisťovne.

lista Neprehliadnite
Vodičom odporúčame, aby v takýchto prípadoch kontaktovali políciu a ak je to možné, zapísali si ŠPZ návesu nákladného vozidla z ktorého škoda vznikla. Ak poškodený disponuje videozáznamom, ktorý zachytáva priebeh udalosti, odporúčame predložiť ho poisťovni. V prípade, že sa nepodarí zistiť vinníka, škoda na automobile sa hradí z jeho havarijného poistenia, ak ho má uzatvorené.

Sneh a poľadovica skomplikovali aj cestnú dopravu, vyskytli sa početné poistné udalosti spôsobené šmykom a nedostatočným ubrzdením vozidiel z dôvodu námrazy a snehu na cestách. Kolízie končili najčastejšie stretom s iným vozidlom alebo nárazom do priekopy, múrikov, stĺpov či dopravných značiek.

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk