Žijeme v zrekonštruovaných, ale podpoistených nehnuteľnostiach

Štvrtina Slovákov stále žije v domoch a bytoch v pôvodnom stave. Mnohí z nich, hlavne z dôvodu úspory nákladov na bývanie, plánujú rekonštrukciu nehnuteľnosti. Vlani sa do vynovenia svojich príbytkov pustilo 17 % Slovákov. Často však pritom zabúdame na dostatočnú ochranu už zrekonštruovaných domácností, čo nás v prípade poistnej udalosti môže vyjsť pekne draho. 


Ak si klient poistí jednopodlažný dom s poistnou sumou napríklad 120 000 eur, ktorá zodpovedá aktuálnej hodnote danej nehnuteľnosti, poisťovňa mu vypočíta príslušné poistné. „Ak tento dom po čase prejde rekonštrukciou, je potrebné prehodnotiť, či sa tým výrazne nezvýšila jeho hodnota. V prípade poistnej udalosti totiž výška poistného plnenia nemusí stačiť na vykrytie skutočných škôd, ktoré vznikli na zrekonštruovanej nehnuteľnosti, pretože poistná suma nebude dostatočná,“ upozorňuje Ondrej Reichbauer, riaditeľ úseku tvorby produktov a podpory predaja Poštovej poisťovne.

Pokiaľ by sa pri rekonštrukcii menili napríklad vnútorné rozvody (voda, plyn, elektrina), okná, dvere, strešná krytina, alebo by sa robili nové omietky, nemusí tak dôjsť k zvýšeniu hodnoty nehnuteľnosti. Pri týchto úpravách sa nahrádzajú pôvodné prvky, stavebné súčasti, novými, a tie už sú v poistnej sume započítané. Ide o rekonštrukciu, pri ktorej sa podľa Stavebného zákona podstatne nemení vzhľad stavby, nezasahuje sa do nosných konštrukcií stavby, nemení sa spôsob užívania stavby a neohrozujú sa záujmy spoločnosti. K takýmto stavebným úpravám nie je potrebné stavebné povolenie, postačuje ohlásenie stavebnému úradu.

Ak by sa však klient pri rekonštrukcii rozhodol, že nadstaví ďalšie podlažie, prípadne zväčší zastavanú plochu rodinného domu prístavbou ďalších miestností, po dokončení tejto rekonštrukcie sa hodnota rodinného domu podstatne zvýši (podľa rozsahu rekonštrukcie to môže byť aj o 100 %) a jeho dojednaná poistná suma už nebude postačovať. Klient by sa dostal do podpoistenia. „Poisťovňa by za poistné, ktoré bolo vypočítané na dom s hodnotou 120 000 eur, poskytovala poistné krytie pre dom s oveľa vyššou hodnotou. Pochopiteľne, toto poistné, by už nebolo dostatočné. V prípade poistnej udalosti by poisťovňa uplatnila zníženie poistného plnenia, a to v pomere, v akom je poistná suma domu k reálnej hodnote rekonštruovaného domu. V prípade 100-percetného navýšenia hodnoty domu z nášho príkladu po rekonštrukcii, kedy by sa zvýšila na 240 000 eur, by poisťovňa plnila iba polovicu z nároku na škodu,“ dodáva O. Reichbauer.

V prípade takejto rozsiahlej rekonštrukcie, ktorá si už vyžaduje stavebné povolenie, by klient mal plánovanú prestavbu nahlásiť v poisťovni ešte pred jej začatím a dohodnúť sa na pokračovaní poistenia s vyššou poistnou sumou. Tá sa určí podľa zastavanej plochy domu a počtu podlaží po dokončení plánovaných stavebných zásahov. Klient sa tým vyhne komplikáciám, ktoré by mohli vzniknúť pri poistnej udalosti v budúcnosti.

Poštová poisťovňa proti možnému podpoisteniu urobila v minulosti príslušné opatrenia aj v podobe výpovedí starších poistných zmlúv poistenia nehnuteľností. „Išlo o poistné zmluvy, uzavreté pred rokom 2006, kde hodnoty nehnuteľností, a teda aj poistné sumy, boli veľmi nízke. Klientom bola ponúknutá možnosť uzavretia nového poistenia s vyššou poistnou sumou,“ uvádza O. Reichbauer.
 

Ako si ochrániť svoj majetok?

Poštová poisťovňa ponúka Poistenie bývania PostDom v podobe poistenia rodinného domu, rekreačnej nehnuteľnosti alebo bytu, a to aj vo výstavbe. Poistiť si možno aj veci domácnosti. Poistenie bývania PostDom vám pomôže vykryť náklady súvisiace s odstraňovaním následkov škôd a s nepredvídateľnými stratami napríklad po povodni, krupobití, údere blesku, ale aj po krádeží vlámaním. V prípade, ak si klient súčasne poisťuje na jednej poistnej zmluve nehnuteľnosť aj domácnosť, Poštová poisťovňa klientovi priznáva zľavu až vo výške 20 % z celkového poistného. Navyše vám poisťovňa prizná ďalšiu zľavu 15 % z poistného za poistenie nehnuteľnosti, ak súčasne využijete hypoúver od Poštovej banky. Viac informácií o Poistení bývania PostDom nájdete na www.postovapoistovna.sk.
Poštová poisťovňa je univerzálnou poisťovňou pôsobiacou na slovenskom trhu už 23 rokov. Členom skupiny Poštovej banky je od roka 2008. Svojim klientom ponúka portfólio jednoduchých a užitočných produktov.

(PR servis)

 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk