Aj ceny PZP sa oplatí porovnávať

Povinné zmluvné poistenie (PZP) veľa ľudí nakupuje ako rožky. Produkty sú na prvý pohľad rovnaké, a preto vodiči hľadajú iba najnižšiu cenu. Pritom toto poistenie už dávno nie je unifikovaný produkt. Prispela k tomu vyššia konkurencia medzi poisťovňami, čo spôsobilo, že ich ponuky sú viac šité na mieru poistencovi a nie poisťovni.


Pri výbere najlacnejšej poistky môžete surfovať po desiatkách webov poisťovní alebo si nájdete stránky porovnávajúce viaceré produkty. Ich výhoda je v tom, že nemusíte zabiť toľko času. Napríklad už len osobné údaje si nemusíte vypisovať na každom webe poistovne zvlášt.

Treba si dať pozor aj na to, že ani na online porovnávačoch nemusia byť zastúpené ponuky všetkých poisťovní. Napríklad online porovnávač klik.sk má v ponuke sedem poisťovní, pričom na Slovensku má oprávnenie predávať povinné zmluvné poistenie až 10 poisťovní. „Predaj poistenia sme spustili v júni tohto roka s tým, že sme začali s piatimi poisťovňami, postupne sme pridali ďalšie dve a tri zostávajúce poisťovne plánujeme zaradiť do predaja začiatkom roka 2019,“ informuje Denisa Bačová z webu klik.sk.
 

Online porovnávače


Redaktor Poistovne.sk si otestoval online porovnávač PZP cez web klik.sk. Ak si zadáte základné parametre vášho auta ako výkon, objem motora, značku a model auta, tak vám vypracuje nezáväzné porovnanie s ponukami od siedmych poisťovní. Zadať musíte aj vek, svoju adresu a telefón, lebo sú to povinné údaje. Čakajte potom, že sa vám niekto z firmy ozve už v ten deň, a bude vám vedieť pri výbere ešte osobnejšie poradiť.

Prehľad cenových ponúk obsahuje nielen ceny, ale aj služby, ktoré sú v balíku PZP zahrnuté, ako napríklad asistenčné služby či úrazové poistenie vodiča. Napokon sú dole pod prehľadom tlačídla, cez ktoré môžete rovno do firmy zavolať ohľadom ďalšej pomoci alebo pokračovať v objednaní poistenia online. Vtedy si pripravte technický preukaz od auta. „Poistenie si môžete uzatvoriť sami online alebo pomocou nášho telefonického operátora, ktorý Vám poskytne bližšie informácie o poistení a poradí s výberom najvýhodnejšieho poistenia,“ dodáva D. Bačová.
 

Prečo sú ceny rozdielne


Keď si redaktor Poistovne.sk zadal parametre bežného auta na Slovensku Škody Fabie, ceny PZP sa pohybovali od 65 do 160 eur ročne. Prečo sú také výrazné rozdiely v cenách? Podľa odborníkov si treba všímať najmä limity poistného krytia a aj to, aké pripoistenia balík obsahuje. „Poisťovne majú v ponuke aj viac balíkov PZP, ktoré obsahujú aj rôzne pripoistenia ako napríklad živelné, pripoistenie stretu so zverou či úrazové. Taktiež poisťovne ponúkajú rôzne limity poistného krytia,“ vysvetľuje D. Bačová.

V našom modelovom príklade malo najlacnejšie PZP limit na krytie škody na majetku len do 1 milióna eur, kým najdrahšie až do 10 miliónov.
 

Pozor na asistenčné služby


Podobne je to aj s asistenčnými službami. Kým najlacnejší balík PZP obsahoval len pripoistenie právnych služieb a pneumatík, najdrahší balík mal v cene aj poistenie živelných rizík, poistenie poškodenia káblov hlodavcom či asistenčné služby vrátane odťahu vozidla bez limitu a poskytnutie náhradného vozidla.

Majitelia áut majú často okrem PZP aj havarijné poistenie a v oboch si platia aj asistenčné služby. Znížiť si cenu poistenia môžu nielen bezškodovým priebehom, za ktorý dostanú bonus, ale aj zrušením duplicitných asistenčných služieb.

Výhoda pre vodičov je aj v tom, že asistenčné služby sa za posledné roky výrazne rozrástli. Kedysi boli nastavené ako pomoc výlučne pri nehodách. Dnes si človek môže priplatiť aj za pomoc pri poruchách, a to na Slovensku aj v zahraničí. Majitelia áut dnes majú možnosť pripoistiť si napríklad živly, stret so zverou, chrániť sa proti zlému stavu vozovky alebo si pripoistiť iba krádež vozidla. Jednotlivé riziká si pritom môžu vyberať podľa toho, čo im najviac hrozí.
 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk