Dávku v nezamestnanosti dostávalo za desať mesiacov priemerne 32,8 tisíca osôb

Oproti rovnakému obdobiu vlaňajška išlo o nárast o 646 poberateľov tejto dávky. 


Sociálna poisťovňa vyplatila v januári až októbri tohto roka dávku v nezamestnanosti priemerne mesačne 32,8 tisíca osobám. Oproti rovnakému obdobiu vlaňajška išlo o nárast o 646 poberateľov tejto dávky. Najviac ľudí pritom dostávalo nezamestnaneckú dávku v októbri tohto roka, a to 36,2 tisíca. Naopak, najmenší počet poberateľov dávky poisťovňa počas desiatich mesiacov tohto roka zaznamenala v januári, keď dávku v nezamestnanosti dostalo 29,9 tisíca osôb. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Sociálna poisťovňa. Rozpočet poisťovne v tomto roku počíta s tým, že dávku v nezamestnanosti bude dostávať priemerne 30,5 tisíca osôb.

Od začiatku tohto roka sa podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti zmiernili. Kým do konca vlaňajška bol pri práci na neurčitý čas nárok na nezamestnaneckú dávku podmienený najmenej dvomi rokmi poistenia v posledných troch rokoch, od začiatku tohto roka sa podmienka dvojročného poistenia v nezamestnanosti už vzťahuje na obdobie posledných štyroch rokov pred zaradením do evidencie nezamestnaných. Takéto miernejšie pravidlá pritom už v minulom roku platili pri nároku na dávku v nezamestnanosti, ak žiadateľ o dávku pracoval na určitý čas, alebo bol dobrovoľne poistený v nezamestnanosti.

Polepšili si aj zamestnanci so zmluvou na určitý čas a osoby dobrovoľne poistené v nezamestnanosti. Ešte v minulom roku totiž mali tieto dve skupiny poistencov nárok na dávku v nezamestnanosti najviac štyri mesiace, od januára tohto roka dávku v nezamestnanosti dostávajú najviac šesť mesiacov. V maximálnej dĺžke obdobia poskytovania dávky v nezamestnanosti sa tak dostali na úroveň zamestnancov, ktorí pracujú na neurčitý čas.
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk