Havarijná poistka - ušetrí vám tisíce eur

Okrem PZP si môžu majitelia áut uzatvoriť aj havarijnú poistku. Každý rok škodovosť stúpa, preto je na mieste nad havarijnou poistkou uvažovať. Ako si vybrať tú najlepšiu?




Viete že, vozidlá bez PZP pritom nie sú podľa platnej legislatívy spôsobilé na cestnú premávku a ich vodičom hrozí pokuta až do 3 330 eur? Aj keď podľa zákona všetky motorové vozidlá musia byť poistené (PZP), podľa minuloročnej štatistiky okolo 150 000 áut túto poistku nemalo.

PZP sa týka všetkých áut, prípojných vozidiel s evidenčným číslom a vybraných špeciálnych vozidiel pohybujúcich sa po cestných komunikáciách, napr. poľnohospodárske a priemyselné stroje.

A čo havarijná poistka?


Bez havarijnej poistky jazdí výrazne viac áut ako bez PZP. Podstatou havarijného poistenia je nahradiť škody majiteľovi, ktoré vzniknú na jeho vozidle v dôsledku rôznych udalostí, napr. havária, živel, krádež či vandalizmus. Napríklad poškodenie auta pri cúvaní do garáže, poškodenie auta pri kolízii so zverou, zničené auto po nabúraní do plotu, či poškodenie v dôsledku požiaru...

lista Neprehliadnite
Havarijné poistenie je dobrovoľné. Mnohí šoféri ho nemajú, hlavne kvôli cene, no v prípade dopravnej nehody, oprava ich môže doslova finančne zruinovať.

Cenu havarijnej poistky ovplyvňuje veľa faktorov. Viac sme o tom písali tu.

Čo si všímať pri výbere havarijnej poistky


Pri výbere havarijnej poistky netreba brať do úvahy len cenu, ale aj to, aké sú podmienky krytia a riziká, ktoré si chcete poistiť.

Vieme už, že staré autá sa neoplatí havarijne poisťovať, pretože poistka vzhľadom na aktuálnu cenu auta je príliš vysoká.

Náš TIP: Pri hľadaní najvýhodnejšej poistky, porovnávajte vždy rovnocenné ponuky – obsahujú rovnaké poistné riziká

Spoluúčasť


Výška spoluúčasti je jeden z podstatných faktorov, ktorý ovplyvní cenu poistky. Spoluúčasť je vyjadrená v percentách a určuje, akú časť škody si musí majiteľ zaplatiť sám, z vlastného.

Platí, čím je vyššia spoluúčasť, tým nižšie poistné budete platiť a naopak. Pri nízkej spoluúčasti vaše poistné bude vyššie. Najdrahšie poistné budete platiť vtedy, keď vaša spoluúčasť bude nulová. Výhodou však je, že prípadnú škodu vám poisťovňa uhradí v plnej miere.

Poistné riziká


Medzi najbežnejšie poistné riziká patria:
  • havária (náraz alebo stret s iným vozidlom, predmetom alebo zvieraťom)
  • živelná udalosť (požiar, povodeň, výbuch, krupobitie, úder blesku, pád stromov, a iné)
  • krádež
  • vandalizmus (úmyselné poškodenie vozidla inou osobou).

Rozdiely v rizikách možno ani nenájdete. Jednotlivé poisťovne sa budú líšiť tým, ako definujú situácie, kedy máte na odškodnenie nárok, v akých prípadoch vám poisťovňa bude krátiť poistné plnenie, prípadne ho úplne zamietne. (napríklad ak ste sa nevenovali jazde, meškali ste s úhradou poistného, či ste porušili dopravné predpisy.) V rámci havarijného poistenia dostávate od poisťovne aj asistenčné služby, ktoré vám pomôžu zvládnuť situáciu pri dopravnej kolízii.

Náš tip: Keď chcete ušetriť, nepoisťujte si riziká, ktoré nepotrebujete.

Naozaj, venujte pozornosť tomu, ktoré riziká havarijná poistka zahŕňa. To, čo považujete za samozrejmosť, samozrejmé byť nemusí. Napríklad škody spôsobené pri kolízii so zvieraťom v lacnejších balíkoch nie sú zahrnuté a treba ich pripoistiť zvlášť.

Pripoistenia


V základný balík neobsahuje zďaleka všetky riziká, proti ktorým sa dá poistiť. Formou pripoistenia, si môžete poistiť napríklad:
  • čelné sklo vozidla
  • poškodenie vozidla výtlkmi na cestách
  • batožinu vo vozidle (jej poškodenie alebo krádež)
  • úraz a trvalé následky po úraze v dôsledku havárie prepravovaných osôb
  • rozšírené asistenčné služby (právne služby a iné)
  • finančnú stratu

Ďalší faktor pri výbere poistky ktorý treba zvážiť je spôsob komunikácie s poisťovňou, v niektorých poisťovňach veľa vecí vybavíte online a taktiež rýchlosť likvidácie škody.

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk