Počet dobrovoľne poistených osôb v Sociálnej poisťovni klesá

Dobrovoľné nemocenské a dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti môže využiť ten, kto nie je v Sociálnej poisťovni povinne poistený, súbeh dobrovoľného a povinného dôchodkového poistenia je možný vždy.


Sociálna poisťovňa evidovala v septembri tohto roka takmer 20 tisíc dohôd o dobrovoľnom poistení. Z toho sa 3 956 poistencov prihlásilo na dobrovoľné nemocenské poistenie, 6 430 na dobrovoľné dôchodkové poistenie a až 9 314 poistencov na dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti. Počet dobrovoľne poistených pritom medziročne klesol. "V septembri 2017 bolo dobrovoľne nemocensky poistených 4 114 osôb, dobrovoľne dôchodkovo bolo poistených 6 685 osôb a dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti uzavrelo 10 090 osôb," informoval hovorca poisťovne Peter Višváder.

Dobrovoľné nemocenské a dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti môže využiť ten, kto nie je v Sociálnej poisťovni povinne poistený, napríklad študent alebo nezamestnaný. Súbeh dobrovoľného a povinného dôchodkového poistenia je však možný vždy. Dobrovoľne poistená v nezamestnanosti môže byť aj SZČO, ktorej vzniklo povinné nemocenské a povinné dôchodkové poistenie.

Záujemca o dobrovoľné poistenie musí dovŕšiť vek 16 rokov a mať trvalý pobyt, povolenie na trvalý alebo prechodný pobyt na území SR. Obdobie dobrovoľného poistenia, počas ktorého si dobrovoľne poistená osoba riadne a včas platí poistné, sa pri posudzovaní nároku na dávky zo Sociálnej poisťovne zhodnocuje ako obdobie poistenia. Pri dobrovoľnom dôchodkovom poistení si dobrovoľne poistená osoba navýši sumu (vymeriavací základ), ktorý sa berie do úvahy pri výpočte dôchodku.
 

Vyberáme z poistovne.sk

burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Vyberáme z banky.sk