Kolísavý prúd či vysoký tlak vody v potrubí. Aj toto môže spôsobiť škodu v domácnosti. 4. časť

V predchádzajúcich článkoch sme sa venovali škodám, ktoré nám spôsobia susedia, a takisto problému vytopenia bytu a zatečených stien. Dnes si poukážeme na ďalšie možné situácie a na možnosť ich riešenia.



Problém s kolísavým prúdom


Občas sa stane, že napätie prúdu klesne a vypne sa vám umývačka riadu alebo iný elektrický spotrebič. Čo robiť, ak sa kvôli častému vypnutiu umývačka pokazí? Ak máte potvrdenie od elektrární, že napätie nespĺňa normu, môžete si nárokovať náhradu škody z poistenia domácnosti?

Čo treba mať v takejto situácii kryté?


Ak sa vám niečo také stane, je dôležité predovšetkým mať poistením kryté riziko prepätia. „Pokiaľ prepätie naozaj nastalo, poškodený si škodu môže uplatniť vo svojej poisťovni, kde zároveň doloží potvrdenie z elektrárne, že prepätie naozaj vzniklo,“ vysvetľuje Helena Kanderková, špecialistka externej komunikácie poisťovne Allianz.

Lista Odporucame
Podľa Silvie Noskovej Illášovej, hovorkyne poisťovne Kooperativa, poistenie kryje škody na predmetoch poistenia spôsobené preukázateľne niektorým z poistených rizík. „Jedným z poistených rizík môže byť v závislosti od typu poistenia aj prepätie, čiže napätie, ktoré prevyšuje prevádzkové hodnoty v elektrickej siete. Podpätie, čiže napätie nižšie, ako je prevádzkové, nie je poisteným rizikom, preto by pravdepodobne škoda, vzniknutá tak, ako uvádzate, nemusela byť krytá poistením a plnenie by nebolo poskytnuté,“ uvádza s tým, že aj v prípade prepätí môže poisťovňa okrem potvrdenia elektrární vyžadovať aj odborné stanovisko príslušných servisov alebo znalecké dokazovanie.

Vysoký tlak vody v potrubí


Ďalšou zo situácií, ktorá môže nastať, je problém s vysokým tlakom vody v potrubí; povedzme, že je v zlom stave a občas býva vysoký tlak vody. Pretlakový ventil v pivnici tlak nevydrží a vytopí vám celú pivnicu. Povedzme, že škodu odstránite na vlastné náklady, poutierate vodu, aby vám nenavlhli police. Čo potom s tým? Máte nárok na to, aby vám boli uhradené dajme tomu tri hodiny, ktoré ste touto činnosťou strávili? „Pokiaľ vzniklo poškodenie majetku vodou z vodovodného potrubia, v zmysle poistných podmienok je poškodenému klientovi uhradená aj doba odstraňovania škody - utieranie podláh, odstraňovanie vody, premiestňovanie a sušenie nábytku. Táto doba je ohodnotená podľa normohodín v zmysle platných cenníkov,“ vysvetľuje Helena Kanderková.

lista Neprehliadnite

Môžeme vzniknutú škodu odstraňovať svojpomocne?


Podľa Silvie Noskovej Illášovej by v tomto prípade mohlo ísť o škodu z rizika vody z vodovodných zariadení. Predmetom plnenia sú náklady spojené s uvedením poistenej veci do stavu pred vznikom poistnej udalosti (škody). „Vzniknutú škodu je možné odstraňovať aj takzvanými svojpomocnými prácami a medzi ne patrí aj utieranie uniknutej vody. To by platilo v prípade poistenia nehnuteľnosti (stavby) určite a v zásade aj v prípade poistenia len domácnosti, ak by naozaj hrozilo poškodenie hnuteľných vecí (políc),“ vysvetľuje. Výška škody v zmysle prípadného plnenia musí podľa nej zodpovedať reálnemu rozsahu škody, v tomto prípade teda množstvo uniknutej vody a plocha postihnutých miestností musia byť adekvátne množstvu potrebnej práce.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk