Vytopený byt a zatečené steny. Kto zaplatí susedovi škodu? 3.časť

Vytopíte suseda. Samé neprijemnosti. Z akej poistky sa zaplatí škoda? Čo ak poistku nikto nemá?






Vinník je povinný škodu nahradiť, alebo dať veci do pôvodného stavu. Škoda sa spravidla uhrádza v peniazoch. Iný spôsob odstránenia škody nemôže vinník poškodenému nanútiť. „To znamená, že poškodený môže odmietnuť odstránenie škody vymaľovaním, ktoré by navrhol a chcel zrealizovať priamo škodca,“ dodáva Illášová, hovorkyňa poisťovne Kooperativa 
 

 

>> Finančná poradňa - poistenie domácnosti a nehnuteľnosti. Pošlite otázku. <<



Ak vinník aj poškodený majú uzavreté poistenie, ktoré pokrýva spôsobenú škodu, je to jednoduché. Viac sme o tom písali v predchádzajúcom článku. Čo však v prípade, keď majetok poistený nie je?

Lista Odporucame
 

Ani jedna strana nemá poistku


Škodca zodpovedá za vzniknutú škodu, tým pádom si poškodený uplatní nárok na náhradu od škodcu. To znamená, že vzniknutú škodu bude musieť škodca zaplatiť poškodenému takpovediac „z vlastného vrecka“. Pokiaľ však vinník škodu neuhradí, poškodený ju môže vymáhať len súdnou cestou.

lista Neprehliadnite
 

Ten, ktorý vytopil, má poistku


Ak má škodca uzatvorené poistenie zodpovednosti za škodu vzniknutú z bežného občianskeho života a poistenie zodpovednosti za škodu vzniknutú z vlastníctva nehnuteľnosti, náhrada škody susedovi je krytá z tohto poistenia. Napriek tomu, že poškodený svoj majetok nemá poistený, škodu mu preplatia z poistky vinníka. Ako sme písali v predchádzajúcom článku, je to menej výhodné, ako keby si poškodený uplatnil náhradu škody z vlastnej poistky.
 

Vytopený sused má poistku


Ak má uzatvorené poistenie majetku poškodený sused, uplatní si nárok na náhradu z vlastného poistenia majetku. Poisťovňa mu škodu uhradí, no bude si ju vymáhať od vinníka. Pokiaľ vinník nemá žiadne poistenie zodpovednosti za škodu, bude to musieť uhradiť z vlastného vrecka. Ak neuhradí, skončiť môže na súde.
 
 
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk