Škody, ktoré spôsobia susedia. Aké poistenie je najlepšie využiť? 1. časť

Poistenie zodpovednosti, alebo poistenie nehnuteľnosti? Ak vám nastane škoda vinou vášho suseda, je logické sa zamyslieť, či je lepšie využiť prvý alebo druhý variant. V nasledujúcom článku sa Poistovne.sk  pozreli práve na to.


 
Poznáte to. V takejto situácii stojíte pred otázkou, či je výhodnejšie obrátiť sa na svoju poisťovňu a nárokovať si úhradu škody z poistenia nehnuteľnosti/domácnosti. Samozrejme, vychádzame z predpokladu, že túto poistku máte. Alebo je lepšie ísť za susedom a chcieť, aby to preplatila jeho poisťovňa z jeho poistky zodpovednosti za škodu? Oslovili sme zopár odborníkov a prinášame vám ich reakcie. Ak sa v článku nedozviete čo vás zaujíma, môžete využiť odbornú poradňu na tému poistenie domácnosti a nehnuteľnosti.

Finančná poradňa - poistenie domácnosti a nehnuteľnosti. Pošlite otázku.

Rozhodnutie je na poškodenom. Čo vyplýva z praxe?


V prípade, ak škodu spôsobí sused a obaja, aj poškodený, aj sused, sú poistení, je možné kryť škodu z jednej z poistiek. „Záleží iba na poškodenom, či sa rozhodne požiadať o krytie škôd zo svojej poistky alebo z poistky suseda. Nárok na poistné plnenie spôsobenej škody má však poškodený iba z jednej poistky,“ vysvetľuje Katarína Kukurová, špecialista externej a internej komunikácie poisťovne Generali. „Z našej poistnej praxe vyplýva, že najjednoduchšou a najrýchlejšou cestou pre poškodeného je vyplatenie škôd z jeho vlastného poistenia domácnosti alebo nehnuteľnosti,“ hovorí ďalej s tým, že susedské vzťahy sú rôzne a dohodnúť sa so susedom môže byť občas zdĺhavé. Naviac z vlastného majetkového poistenia by mal poškodený škodu uhradenú v nových cenách, na rozdiel od plnenia zo susedovho poistenia zodpovednosti, kde by mu bola preplatená skutočná výška škody. „Ak má ale poškodený v poistnej zmluve dojednanú spoluúčasť, bola by mu z poistného plnenia odpočítaná. Spoluúčasť sa však vo väčšine prípadov pohybuje približne okolo 30 eur,“ dodáva.

lista Neprehliadnite

Čo je nutným predpokladom poskytnutia poistného plnenia z vlastného poistenia?


Podľa Silvie Noskovej Illášovej, hovorkyne poisťovne Kooperativa, možno vo všeobecnosti povedať, že riešiť vzniknutú škodu je spravidla istejšie, jednoduchšie a v závislosti od typu poistenia a z toho vyplývajúcich poistných podmienok často aj výhodnejšie z vlastného poistenia, ako z poistenia zodpovednosti škodcu-suseda. „Samozrejme nutným predpokladom poskytnutia poistného plnenia z vlastného poistenia je, že škoda vznikne na predmete poistenia niektorým z poistených rizík, ktoré sú kryté „mojím“ poistením a súčasne nevstupujú do hry nejaké limity a obmedzenia dojednané v poistnej zmluve,“ vysvetľuje s tým, že v závislosti od konkrétnych poistných podmienok môže hlavný rozdiel, a teda aj výhodnosť, byť v tom, že z poistenia zodpovednosti škodcu poisťovňa v zmysle Občianskeho zákonníka spravidla vypláca takzvanú skutočnú škodu – teda pri určení výšky škody sa vychádza z ceny veci v čase poškodenia. „To znamená, že sa prihliada na pokles nadobúdacej ceny veci v dôsledku jej veku a používania. Z vlastného poistenia môže byť poskytnuté plnenie v určitých prípadoch aj v novej cene, čiže v plnej výške hodnoty veci.“ Tiež podľa nej nemusí byť vždy jednoznačné, či poistený za škodu jednoznačne zodpovedá v zmysle Občianskeho zákonníka. Môže nastať situácia, že údajný škodca nemusí za škodu zodpovedať, jeho poisťovňa môže z poistenia zodpovednosti odmietnuť plniť a pritom z majetkového poistenia poškodeného je škoda likvidná.

Lista Odporucame
Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB poisťovne, tvrdí, že je vždy výhodnejšie mať svoje poistenie a obrátiť sa na svoju poisťovňu. „Ona vyplatí klientovi poistné plnenie a finančnú škodu následne vymáha od vinníka.“

Aj podľa Heleny Kanderkovej, špecialistky externej komunikácie poisťovne Allianz, je výhodnejšie uplatniť si škodu z vlastného poistenia nehnuteľnosti, keďže klientovi je uhradená škoda v nových cenách. „To znamená, že ak mu voda zničí 10-ročnú skriňu, poisťovňa mu vyplatí poistné plnenie na nákup novej skrine v aktuálnych trhových cenách. Naopak, pri uplatnení škody zo zodpovednostného poistenia vinníka je poškodenému hradená skutočná škoda, z ktorej je odpočítaná amortizácia, respektíve opotrebenie.“

V nasledujúcom článku sa pozrieme na skutočné modelové situácie.

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk