Sociálna poisťovňa od začiatku tohto roka zvýšila takmer 50 tisíc penzií na minimálny dôchodok

Nárok na zvýšenie dôchodku na minimálny dôchodok má poberateľ starobného dôchodku alebo poberateľ invalidného dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku bez ohľadu na mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, ak spĺňa ďalšie stanovené podmienky.


Sociálna poisťovňa od začiatku tohto roka do konca augusta zvýšila na minimálny dôchodok 48 691 starobných dôchodkov a invalidných dôchodkov vyplácaných po dovŕšení dôchodkového veku. Informoval o tom hovorca poisťovne Peter Višváder. Nárok na zvýšenie dôchodku na minimálny dôchodok má poberateľ starobného dôchodku alebo poberateľ invalidného dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku bez ohľadu na mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, ak spĺňa ďalšie stanovené podmienky.

Výška minimálneho dôchodku sa mení vždy od 1. januára v dôsledku zmeny životného minima. Výška minimálnej penzie je pritom u každého dôchodcu individuálna a závisí od tzv. počtu kvalifikovaných rokov. Ak dôchodca získa 30 rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia, čo je minimálny počet, od 1. januára tohto roka mu patrí dôchodok minimálne vo výške 271,30 eura mesačne. Od 1. januára 2019 to bude 278,90 eura mesačne. O zvýšení dôchodku na minimálny dôchodok rozhoduje Sociálna poisťovňa z vlastnej iniciatívy, o priznanie minimálneho dôchodku tak netreba žiadať. 

Vyberáme z poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk