Prenájom bytu a poistenie vecí

Bývate v podnájme? Dnes sa pozrieme nato, či sa na vaše veci vzťahuje poistka majiteľa bytu a ako je to so škodami, ktoré spôsobíte.

Ak si chcete prenajať byt, informujte sa u majiteľa, či je byt poistený. Poistenie bytu má totiž význam nielen pre majiteľa, ale aj pre nájomcu. Existuje totiž viacero druhov poistenia a my sa pozrieme, ktoré poistenie čo pokrýva.
 

Poistenie nehnuteľnosti

Poistenie nehnuteľnosti chráni nehnuteľnosť ako takú, čiže steny bytu vrátane okien, dverí, podláh či inžinierskych sietí. Toto poistenie uzatvára majiteľ.
 

Poistenie domácnosti - majiteľove veci

Poistenie domácnosti sa vzťahuje na hnuteľné veci, ako je nábytok, koberce, bytové doplnky, elektronika, domáce spotrebiče či veci osobnej spotreby. Pokiaľ majiteľ bytu má poistenú aj domácnosť, poistka sa vzťahuje na JEHO veci. Ak byt vykradnú zlodeji a odnesú si televízor, ktorý patrí majiteľovi, poisťovňa mu škodu preplatí. Ak by si však odniesli váš televízor, máte smolu.

Poistenie domácnosti - nájomcove veci

Ak chcete mať poistené svoje veci, ktoré ste si so sebou priniesli do podnájmu, musíte si ich poistiť vy. Čiže je potrebné uzavrieť poistenie domácnosti, ktoré sa bude vzťahovať na vaše veci. Poistenie domácnosti vám ako nájomcovi vynahradí škody na hnuteľných veciach spôsobené živelnými rizikami - požiar, výbuch, víchrica, atmosférické zrážky, a taktiež poskytne náhradu za ukradnuté či vandalom poškodené veci. Poistenie kryje aj škody na veciach spôsobené vodou z vodovodných zariadení.

Neporebujete na to súhlas majiteľa, ani nijaké doklady okrem občianskeho preukazu.
 

Zodpovednosť za škodu, ktorú spôsobí majiteľ

Zodpovednosť za škodu je ďalším poistením, ktoré sa oplatí. Môže ho uzatvoriť majiteľ nehnuteľnosti a toto poistenie mu pokryje škody, ktoré spôsobí ON tretím osobám. POZOR! vzťahuje sa na škody, ktoré spôsobí majiteľ a nie vy, ako podnájomník. Poistiť sa dá aj zodpovednosť za škodu, ktorú spôsobí nájomca.

Zodpovednosť za škodu, ktorú spôsobí nájomca

V poisťovni UNIQA si majiteľ nehuteľnosti môže vybrať pripoistenie Zodpovednosť nájomíka a poistí všetky škody, ktoré nájomník spôsobí nielen susedom, ale aj v prenajatom byte. Pre majiteľa to má nespornú výhodu, lebo vie, že svoj majetok má chránený a v budúcnosti sa vyhne problémom s vymáhaním úhrady za škody spôsobené nájomcom. Ročné poistné stojí okolo 10 eur, nie je to suma, ktorá by bolela. Zároveň sa nemusí trápiť nad tým, či nájomca poistenie zodpovednosti za škody má, alebo nemá.

V poisťovni Generali zas ponúkajú poistenie zodpovednosti za škody tretím osobám, ktoré však musí uzatvoriť nájomca. „Je to druh zodpovednosti za škodu, ktorú môže spôsobiť nájomca užívaním domácnosti v prenajatom byte susedom, napríklad ak ich vytopí pri používaní práčky či umývačky riadu. Toto poistenie rovnako kryje aj škody, ktoré spôsobí nájomca na majiteľových veciach, napríklad poškodí pri varení varnú dosku alebo znehodnotí chladničku. Taktiež poistné udalosti, pri ktorých dôjde k poškodeniu pevných súčastí bytu samotným nájomcom, sú hradené práve z tohto poistenia,“ dopĺňa Ľubica Dragúňová z Odboru poistenia personálneho majetku poisťovne Generali. Poistenie zodpovednosti si nájomca môže uzavrieť aj bez vedomia majiteľa bytu, nemusí mať dokonca v prenajímanom byte ani trvalé či prechodné bydlisko. Stačí mu iba občiansky preukaz a adresa nájmu.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk