Poistenie do hôr

Na čo všetko sa toto poistenie vzťahuje? Koľko stojí zásah horskej služby a kto ho zaplatí?

 
Výlety do hôr sú veľmi obľúbené počas celého roka. S jesenným ochladením však prichádza na horách často k rýchlej zmene počasia a aj pri zdanlivo nenáročnom výstupe sa môžete ľahko dostať do problémov. Dokazujú to každoročne prípady turistov, ktorí majú problémy pri návrate z výpravy. Ľudia si často neuvedomujú, že ak nie sú poistení, záchrannú akciu na Slovensku budú musieť uhradiť. Výnimkou sú len deti do 18 rokov, kde to prepláca štát. Ponúkame niekoľko rád, ako sa na výlet do hôr pripraviť.

Skôr než vyrazíte


Základom každej prípravy na turistiku je vhodná obuv, ktorá dokáže zabrániť pádom a pošmyknutiam a nepremokavé oblečenie, pretože počasie v horách vie byť zradné. Dostatok vody a malé občerstvenie v ruksaku je už samozrejmosť, ktorú netreba pripomínať. Ľudia však často zabúdajú na lekárničku s aspoň základným vybavením, ktoré dokáže pomôcť pri ľahších zraneniach či pri uštipnutí hmyzom. Pred cestou do hôr si tiež nezabudnite poriadne nabiť mobil a uložiť si čísla na záchranárov a horskú službu.

Turistika na Slovensku a zásah horskej služby


Ak sa zraníte v slovenských horách, lekárske ošetrenie máte pokryté zo zdravotného poistenia. Ak sa však dostanete do problémov a pomáhať Vám bude Horská záchranná služba, akciu budete musieť zaplatiť - výnimku tvoria iba deti. Za zásah horskej služby sa platí priemerne okolo 350 EUR, ak je potrebné pátranie a vyslobodzovanie s nasadením vrtuľníka, cena sa môže vyšplhať až do niekoľko tisíc EUR. Tí, ktorí vyhľadávajú náročný terén, by si preto určite mali uzatvoriť poistenie do hôr, ktoré pokrýva práve náklady na zásah horskej služby vrátane prepravy vrtuľníkom. „ Aj zdanlivo nenáročná túra sa môže skončiť záchrannou akciou, stačí, ak zablúdite, uviaznete v ťažkom teréne, zraníte sa alebo Vás jednoducho dobodá hmyz a máte alergickú reakciu a je nevyhnutný zásah horskej služby,“ hovorí riaditeľka oddelenia komunikácie UNIQA poisťovne Silvia Vlasková.

Poistenie do hôr platné na Slovensku platí vo všetkých horských oblastiach, kde pôsobí horská služba (vrátane jaskýň a priepastí):
  • Belianske Tatry
  • Malá Fatra
  • Nízke Tatry
  • Pieniny
  • Stredné Beskydy
  • Slovenský raj
  • Veľká Fatra
  • Vysoké Tatry
  • Západné Tatry

Poistenie do hôr ponúka viacero poisťovní. Pri výbere poistenia do hôr zvážte tieto faktory:
  • chcete sa poistiť len do slovenských hôr, alebo aj do zahraničných
  • poistenie si môžete vybrať krátkodobé, alebo celoročné
  • pozor na rizikové športy (alpinizmus, horolezectvo, lezenie po ľadopádoch) - tie treba poistiť zvlášť
  • výška poistného krytia

Turistom pripomíname, že treba chodiť iba po vyznačených chodníkoch a vždy rešpektovať pokyny horskej služby. Ak náročná túra je možná len s horským sprievodcom, nechoďte na ňu sami. Pozor si dávajte aj na alkohol. „V prípade zachraňovacích akcií sú z plnenia vylúčené škody vzniknuté vplyvom alkoholu či návykových látok,“ dodáva Silvia Vlasková.

Turistika v zahraničí


Ak obľubujete vysokohorskú turistiku v zahraničí, určite si uzatvorte cestovné poistenie. Popri poistení liečebných nákladov máte kryté aj náklady na vyhľadávanie a vyslobodzovanie na horách. Klienti nemusia za záchranné práce platiť miestnym záchranným zložkám, úhradu rieši priamo s týmito zložkami asistenčná služba poisťovne.

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk