Zlodeji našli novú techniku. Do bytov sa vlámali cez priezorníky

Chceli ušetriť na bezpečnostných dverách a doplatili na to. Zlodeji na východnom Slovensku objavili novú techniku, ako sa vlámať do bytov či domov cez falošné bezpečnostné dvere. Tri rodiny v Prešovskom kraji počas leta vykradli cez vymontovaný priezorník, ľudovo povedané „kukátko“. Zlodeji pritom nezanechali na dverách takmer žiadne poškodenie. Spoločným menovateľom bol jeden typ dverí – lacné, čínske a bez bezpečnostných certifikátov.


Papier namiesto ocele


„Tieto dvere zaostávajú za štandardnou kvalitou bezpečnostných dverí svojou konštrukciou, technickým prevedením aj funkčnosťou. Odborník so skúsenosťami vidí rozdiel už na prvý pohľad, podľa dizajnu je jasné, že ide o lacnú napodobeninu bezpečnostných dverí, ktoré sa sem dovážajú z Ázie alebo z Poľska,“
hovorí bezpečnostný analytik spoločnosti SHERLOCK, ASSA ABLOY, Juraj Hroš.

Rozdielov, medzi skutočnými bezpečnostnými dverami a tými falošnými, je viacero. Zásadná je konštrukcia dverí. Tie falošné sú väčšinou vyplnené tzv. voštinou, čo je papierová vložka poskladaná do medového plátu, ktorá sa využíva pri interiérových dverách. Skutočné bezpečnostné dvere majú oceľové jadro, oceľové rám a oceľové výstuhy. „Pravé bezpečnostné dvere majú konštrukciu prepracovanú tak, že sa zlodej cez otvor vymontovaného priezorníka nedostane k mechanizmom otvárania,“ vysvetľuje Hroš. Dôležitým prvkom pri bezpečnosti sú aj zárubne. Niektorí majstri pri osádzaní nepoužívajú betón, ale penovú zmes, čo je neklamný znak toho, že nejde o skutočné bezpečnostné dvere. Pri montáži je potrebné dôkladné kotvenie a zaliatie betónom.
 
lista Neprehliadnite

Zmiernenie materiálnych škôd a pocit bezpečia


V neposlednom rade si treba od predajcu pýtať aj certifikát EÚ, ktorý musí obsahovať viaceré dôležité údaje, ako napríklad evidenčné číslo, označenie výrobcu či uvedenie bezpečnostnej triedy podľa normy EN 1627. Nenechajte sa tiež nachytať na cudzojazyčné certifikáty, ktoré môžu hovoriť o úplne inom výrobku. Seriózny predajca poskytne certifikát v slovenskom alebo českom jazyku a k nákupu bezpečnostných dverí ponúka aj kvalitný pozáručný i non-stop havarijný servis. Ten budete potrebovať napríklad pri strate kľúčov alebo, ak sa nechtiac zabuchnete.


Konštrukcia dverí a konštrukcia zárubne_BD Sherlock
Ilustračný obrázok, Zdroj: Groupama

„Falošné bezpečnostné dvere váš domov dostatočne neochránia. Často sa potom stáva, že ak klientov takto vykradnú, okrem materiálnych škôd prídu aj o pocit bezpečia, keď vedia, že im niekto chodil po domácnosti a prehrabával sa im vo veciach. Našťastie, poisťovňa vám pomôže aspoň pri zmiernení tých materiálnych škôd, znovuzískať pocit bezpečia bude o niečo ťažšie,“ vysvetľuje hovorkyňa poisťovne Groupama, Martina Cvachová. Čo ale robiť, ak vás už vykradli a vy si pri vchádzaní do domu nájdete otvorené dvere? Zachovajte chladnú hlavu a v každom prípade volajte políciu. Okrem zaistenia bezpečnosti vám záznam o krádeži od polície zároveň pomôže aj pri vybavovaní škodovej udalosti v poisťovni.
Groupama je na slovenskom poistnom trhu prítomná od 1. januára 2009. V súčasnosti pôsobí ako pobočka maďarskej poisťovne Groupama Biztosító Zrt. Na Slovensku sú produkty Groupama dostupné vo vlastných klientskych centrách, pobočkách OTP Banky Slovensko, a. s. a v maklérskej sieti, resp. u partnerov poisťovateľa.

PR servis


Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk