Počet poberateľov dávky v nezamestnanosti stúpol štvrtý mesiac po sebe

Nezamestnaneckú dávku dostalo minulý mesiac 34,5 tisíca osôb, čo bolo o 1,9 tisíca ľudí viac ako v júli a o 3,5 tisíca osôb viac ako v auguste vlaňajška.


Sociálna poisťovňa (SP) vyplatila v auguste tohto roka dávku v nezamestnanosti 34,5 tisíca osobám. Medziročne išlo o nárast o 3,5 tisíca ľudí, v porovnaní s júlom tohto roka dostalo dávku minulý mesiac o 1,9 tisíca ľudí viac. Počet poberateľov nezamestnaneckej dávky tak stúpol štvrtý mesiac po sebe. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila SP. Rozpočet poisťovne pritom v tomto roku počíta s tým, že dávku v nezamestnanosti bude dostávať priemerne 30,5 tisíca osôb.

Od začiatku tohto roka sa podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti zmiernili. Kým do konca vlaňajška bol pri práci na neurčitý čas nárok na nezamestnaneckú dávku podmienený najmenej dvomi rokmi poistenia v posledných troch rokoch, od začiatku tohto roka sa podmienka dvojročného poistenia v nezamestnanosti už vzťahuje na obdobie posledných štyroch rokov pred zaradením do evidencie nezamestnaných. Takéto miernejšie pravidlá pritom už v minulom roku platili pri nároku na dávku v nezamestnanosti, ak žiadateľ o dávku pracoval na určitý čas, alebo bol dobrovoľne poistený v nezamestnanosti.

Polepšili si aj zamestnanci so zmluvou na určitý čas a osoby dobrovoľne poistené v nezamestnanosti. Ešte v minulom roku totiž mali tieto dve skupiny poistencov nárok na dávku v nezamestnanosti najviac štyri mesiace, od januára tohto roka dávku v nezamestnanosti dostávajú najviac šesť mesiacov. V maximálnej dĺžke obdobia poskytovania dávky v nezamestnanosti sa tak dostali na úroveň zamestnancov, ktorí pracujú na neurčitý čas.

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk