Viete, kde by ste mali umiestniť chladničku? Horúčavy a slnko ju môžu poškodiť

Celé leto nám na Slovensku komplikovali život veľké horúčavy. Azda najhoršie to bolo v rozpálených panelákoch. Vysoké teploty žiaľ negatívne vplývajú aj na domáce spotrebiče. Pokazená chladnička vás môže v horúcom počasí poriadne potrápiť a vy máte zrazu o problém navyše.


„Je pravdou, že počas letných horúčav sa na nás ľudia častejšie obracali s pokazenými chladničkami. To, že chladnička málo chladí a často zapína, môže mať viacero príčin. Jednou z nich je práve príliš teplé okolie,“ vysvetľuje odborník Jozef Gibel z Fidelia Service, v ktorom sa zaoberajú práve opravou domácich spotrebičov.
 

Priame slnko škodí


Pri chladničke či mrazničke je dôležité, aby bola v byte či v dome správne umiestnená. Ďaleko od výhrevného telesa a v dostatočnej vzdialenosti od stien, nábytku či iných spotrebičov, aby sa zbytočne neprehrievala. „Chladničku je potrebné premiestniť na vzdušnejšie miesto a umožniť tak prúdenie vzduchu okolo kondenzátora,“ hovorí Gibel.

Vhodné nie je ani umiestnenie chladničky pri okne. Ak máte byt orientovaný tak, že väčšinu dňa cez okno svieti na spotrebič slnko, mali by ste čo najskôr zvážiť presunutie chladničky na miesto, kde ju pred slnečnými lúčmi ochránite, aspoň počas leta. Spotrebič vystavený dlhodobému priamemu slnku automaticky spustí intenzívnejšie chladenie, čo pri veľkom teplotnom rozdiele spôsobí zvýšenú spotrebu energie.

lista Neprehliadnite

Okrem toho by sa samostatne stojaca chladnička v žiadnom prípade nemala dotýkať ani varnej zóny, rúry na pečenie či dokonca ani umývačky riadu. V prípade samostatne stojacej chladničky je tiež dôležité, aby bol odstup od steny a zadnej strany chladničky minimálne 2-3 centimetre pre dostatočné odvetrávanie.
 

Domáci spotrebič po záruke? Pomoc pri zmiernení škôd


Nefunkčná chladnička či mraznička vám môžu v domácnosti narobiť poriadne starosti. Aj preto je benefit pozáručnej opravy domácich spotrebičov k poisteniu domácnosti a nehnuteľnosti medzi klientmi poisťovne Groupama veľmi obľúbený. „Táto služba je zahrnutá v našich asistenčných službách a vzťahuje sa na spotrebič do 7 rokov od jeho kúpy. Ak oprava nebude možná na mieste, zabezpečíme odvoz do servisu. V prípade, že sa z ekonomického hľadiska takéto riešenie nevyplatí, poskytneme klientom finančnú kompenzáciu,“ vysvetľuje hovorkyňa poisťovne Groupama, Martina Cvachová.

PR servis
 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk