Miera nezamestnanosti na Slovensku v júli opäť stúpla

Medzimesačne bola miera evidovanej nezamestnanosti minulý mesiac vyššia o 0,04 percentuálneho bodu.


Miera nezamestnanosti sa tak zvýšila druhý mesiac po sebe, keď v júni išla nahor o 0,06 percentuálneho bodu na 5,43 %. Medziročne bola miera nezamestnanosti minulý mesiac nižšia o 1,23 percentuálneho bodu. Na pondelkovej tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič.

Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca 150 268 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní s júnom tohto roka ide o nárast o 541 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 32 486 osôb.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 6,60 %. Medzimesačne to znamenalo nárast o 0,02 percentuálneho bodu, medziročne to bolo menej o 1,31 percentuálneho bodu. Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci júla 181 322 osôb. Medzimesačne to bol pokles o 152 osôb, v porovnaní s júlom vlaňajška je to menej o 34 173 ľudí.

Ako na tlačovej besede uviedol štátny tajomník rezortu práce a sociálnych vecí Branislav Ondruš, úrady práce zaznamenali v júli nízky nárast počtu voľných pracovných miest. "Z úradov práce máme informácie, že relatívne veľa nezamestnaných ľudí, ktorých máme v evidencii, platí to predovšetkým o tých, ktorí sú kratšiu dobu a mladší nezamestnaní, majú prísľub nástupu zamestnania od septembra tohto roka," povedal.

Minulý mesiac sa podľa Ondruša začal prvýkrát uplatňovať zoznam nedostatkových profesií, ktorý umožňuje zamestnávateľom v okresoch s mierou nezamestnanosti pod 5 % ľahšie zamestnávať občanov z krajín mimo Európskej únie. "V júli sa takto zamestnalo na Slovensku 1 306 cudzích štátnych príslušníkov," povedal. Viac ako polovica všetkých cudzincov, ktorí pracujú na Slovensku, sú však podľa neho občania z krajín Európskej únie, ktorí žiadne povolenie pre prácu na Slovensku nepotrebujú.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk