Miera nezamestnanosti na Slovensku v júli opäť stúpla

Medzimesačne bola miera evidovanej nezamestnanosti minulý mesiac vyššia o 0,04 percentuálneho bodu.


Miera nezamestnanosti sa tak zvýšila druhý mesiac po sebe, keď v júni išla nahor o 0,06 percentuálneho bodu na 5,43 %. Medziročne bola miera nezamestnanosti minulý mesiac nižšia o 1,23 percentuálneho bodu. Na pondelkovej tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič.

Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca 150 268 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní s júnom tohto roka ide o nárast o 541 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 32 486 osôb.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 6,60 %. Medzimesačne to znamenalo nárast o 0,02 percentuálneho bodu, medziročne to bolo menej o 1,31 percentuálneho bodu. Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci júla 181 322 osôb. Medzimesačne to bol pokles o 152 osôb, v porovnaní s júlom vlaňajška je to menej o 34 173 ľudí.

Ako na tlačovej besede uviedol štátny tajomník rezortu práce a sociálnych vecí Branislav Ondruš, úrady práce zaznamenali v júli nízky nárast počtu voľných pracovných miest. "Z úradov práce máme informácie, že relatívne veľa nezamestnaných ľudí, ktorých máme v evidencii, platí to predovšetkým o tých, ktorí sú kratšiu dobu a mladší nezamestnaní, majú prísľub nástupu zamestnania od septembra tohto roka," povedal.

Minulý mesiac sa podľa Ondruša začal prvýkrát uplatňovať zoznam nedostatkových profesií, ktorý umožňuje zamestnávateľom v okresoch s mierou nezamestnanosti pod 5 % ľahšie zamestnávať občanov z krajín mimo Európskej únie. "V júli sa takto zamestnalo na Slovensku 1 306 cudzích štátnych príslušníkov," povedal. Viac ako polovica všetkých cudzincov, ktorí pracujú na Slovensku, sú však podľa neho občania z krajín Európskej únie, ktorí žiadne povolenie pre prácu na Slovensku nepotrebujú.

Vyberáme z poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk