Ako bezpečne prevážať v aute psa

Cestujete so psíkom? Pozor! Nestačí, keď si sadne na sedadlo spolujazca. Následky môžu byť veľmi vážne.






O bezpečnom prevoze detí v aute sa toho popísalo dosť. No správne zabezpečenie v aute potrebujú aj naši štvornohí miláčikovia. Mnohí Slováci so sebou v lete na dovolenky k moru, do hôr či na stanovačky v prírode berú aj svojich psíkov či mačky. A často ich prevážajú nesprávne zabezpečené. Allianz Centrum pre technológie (AZT) v Mníchove crash testom zistilo, že počas nehody v rýchlosti 40 km za hodinu vyvinie 35-kilogramový nemecký ovčiak silu až 1400 kilogramov!

„Náš crash test ukázal, že ak na zadnom sedadle veziete nezaisteného stredne veľkého psa, môže pri čelnom náraze aj pri pomerne nízkej rýchlosti dôjsť k úplnému zničeniu predných sedadiel,” hovorí Carsten Reinkemeyer, odborník na automobilové strojárstvo a dopravnú bezpečnosť z AZT.

lista Neprehliadnite
  ► Cestovné poistenie môžete mať priamo vo vašej platobnej karte
  ► Ošetrenie v zahraničí je drahé. Cestovné poistenie sa oplatí.
  ► Na toto pred odchodom na dovolenku určite nezabudnite
  ► Cestovné poistenie sa nevzťahuje na všetko. Pozrite si výluky.  


Ak sa stane havária pri rýchlosti 40 km za hodinu, domáci maznáčik môže vyvinúť silu rovnajúcu sa až 40-násobku jeho hmotnosti. Pes, ktorý váži 35 kg tak razom dosiahne hmotnosť priemerného hrocha obojživelného, teda až 1400 kg.

TIP Poistovne.sk:
Ak nemáte nikoho, kto by sa vám postaral o psa počas dovolenky, skúste využiť služby hotelov pre psy. Tam sa o vaše zvieratko postarajú a vám odbudnú starosti spojené s cestovaním so zvieraťom.

 

Psa pripútajte


Psy, ktoré vážia do 12 kilogramov by mali byť zabezpečené špeciálnym postrojom z nepružného materiálu, ktorý sa pripne k bezpečnostnému pásu. Pre väčšie zvieratá sú určené prepravné boxy či klietky v batožinovom priestore. Tie nielen minimalizujú riziká pri samotnej nehode, ale sú vhodné aj po nej, kedy často vydesené zvieratá nekontrolovateľne vybiehajú z áut a ohrozujú tak seba aj okolitú premávku.

Nenechávajte ho v aute bez dohľadu


Odborníci tiež varujú majiteľov psov a iných domácich zvierat, aby nikdy neopustili svojich miláčikov v aute počas veľmi slnečných dní. Uzamknuté vozidlo sa môže stať v priebehu niekoľkých minút horiacou pecou, v ktorom sú domáce zvieratá ponechané na pospas osudu...

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk