Sprostredkovatelia nesúhlasia so zvyšovaním poplatkov

Nový návrh predložilo Ministerstvo financií SR v rámci medzirezortného pripomienkového konania zmien zákona o riešení krízových situácií.


Asociácia finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov (AFISP) nesúhlasí s navrhovaným novým zvyšovaním poplatkov pre finančných agentov za výkon dohľadu Národnou bankou Slovenska. Nový návrh predložilo Ministerstvo financií SR v rámci medzirezortného pripomienkového konania zmien zákona o riešení krízových situácií. Podľa asociácie ide o ďalšiu bariéru v podnikaní v oblasti finančného sprostredkovania, kladeného tentoraz zo strany centrálnej banky bez spravodlivého prístupu.

Ministerstvo financií predložilo v rámci návrhu aj návrh zmien zákona o dohľade nad finančným trhom. V tejto časti ministerstvo navrhuje nové znenie paragrafu, ktorý sa týka zmien spôsobu výpočtu poplatkov samostatných finančných agentov na dohľad. “Navrhovaná zmena spôsobu výpočtu vychádza z určenia pevnej a variabilnej zložky, z princípov navrhovaných Národnou bankou Slovenska, ktorá spôsobí v konečnom dôsledku nebývalé zvýšenie príspevkov na dohľad,“ upozorňuje generálna tajomníčka AFISP Darina Huttová.

Pri prepočtoch týchto poplatkov pre budúce obdobie vychádza totiž podľa Huttovej zvýšenie nákladov na dohľad u najväčších spoločností na trhu až v násobkoch stoviek percent a súčasne zabezpečí menším spoločnostiam zanedbateľný príspevok. „Je vylúčené, aby požiadavky Národnej banky Slovenska na úhradu vlastných prevádzkových nákladov spojených s výkonom dohľadu nad finančným sprostredkovaním postavili na princípe pre nich čo najjednoduchšieho výpočtu a zabezpečenia až neprimeraných príjmov. Na príklade jednej z najväčších distribučných spoločností sme vypočítali zvýšenie nákladov na poplatky a príspevky na dohľad až o 8 000 % v rámci jedného kalendárneho roka, čo je neprijateľné,“ spresňuje Huttová.

Asociácia ďalej uviedla, že samostatným finančným agentom sa už v tomto roku zvýšili náklady na výkon samotných zápisov finančných agentov do registrov vedených Národnou bankou Slovenska. “Predložený návrh poplatkov odmietame a v rámci medzirezortného pripomienkového konania sme predložili návrh účtovania poplatkov podľa výšky dosiahnutého obratu,“ dodala Huttová.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk