Sprostredkovatelia nesúhlasia so zvyšovaním poplatkov

Nový návrh predložilo Ministerstvo financií SR v rámci medzirezortného pripomienkového konania zmien zákona o riešení krízových situácií.


Asociácia finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov (AFISP) nesúhlasí s navrhovaným novým zvyšovaním poplatkov pre finančných agentov za výkon dohľadu Národnou bankou Slovenska. Nový návrh predložilo Ministerstvo financií SR v rámci medzirezortného pripomienkového konania zmien zákona o riešení krízových situácií. Podľa asociácie ide o ďalšiu bariéru v podnikaní v oblasti finančného sprostredkovania, kladeného tentoraz zo strany centrálnej banky bez spravodlivého prístupu.

Ministerstvo financií predložilo v rámci návrhu aj návrh zmien zákona o dohľade nad finančným trhom. V tejto časti ministerstvo navrhuje nové znenie paragrafu, ktorý sa týka zmien spôsobu výpočtu poplatkov samostatných finančných agentov na dohľad. “Navrhovaná zmena spôsobu výpočtu vychádza z určenia pevnej a variabilnej zložky, z princípov navrhovaných Národnou bankou Slovenska, ktorá spôsobí v konečnom dôsledku nebývalé zvýšenie príspevkov na dohľad,“ upozorňuje generálna tajomníčka AFISP Darina Huttová.

Pri prepočtoch týchto poplatkov pre budúce obdobie vychádza totiž podľa Huttovej zvýšenie nákladov na dohľad u najväčších spoločností na trhu až v násobkoch stoviek percent a súčasne zabezpečí menším spoločnostiam zanedbateľný príspevok. „Je vylúčené, aby požiadavky Národnej banky Slovenska na úhradu vlastných prevádzkových nákladov spojených s výkonom dohľadu nad finančným sprostredkovaním postavili na princípe pre nich čo najjednoduchšieho výpočtu a zabezpečenia až neprimeraných príjmov. Na príklade jednej z najväčších distribučných spoločností sme vypočítali zvýšenie nákladov na poplatky a príspevky na dohľad až o 8 000 % v rámci jedného kalendárneho roka, čo je neprijateľné,“ spresňuje Huttová.

Asociácia ďalej uviedla, že samostatným finančným agentom sa už v tomto roku zvýšili náklady na výkon samotných zápisov finančných agentov do registrov vedených Národnou bankou Slovenska. “Predložený návrh poplatkov odmietame a v rámci medzirezortného pripomienkového konania sme predložili návrh účtovania poplatkov podľa výšky dosiahnutého obratu,“ dodala Huttová.

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk