Záchranári nepretržite pomáhajú zraneným turistom

Zlomeniny, uhryznutie hadom, smrteľný pád.... Dávajte si pozor nielen na horách!


Cez víkend horskí záchranári zasahovali na výzvu poľských turistov, ktorí nahlásili pád muža z hrebeňa vedúceho na Hincovu vežu. Ako ďalej na svojej internetovej stránke informuje Horská záchranná služba, vysokohorský turista po páde z vyše 100 metrov cez niekoľko prahov skončil na skalnatom suťovisku. „Horskí záchranári požiadali o súčinnosť leteckých záchranárov, ktorých posádka zobrala na palubu v Starom Smokovci horského záchranára a spoločne leteli do Mengusovskej doliny. Vysokohorský turista pádom utrpel zranenia nezlučiteľné so životom. Záchranári telesné pozostatky transportovali do márnice v Starom Smokovci,“ uvádza HZS.

Turistu pohrýzol had

Leteckí záchranári zo Žiliny cez víkend zasahovali v Malej Fatre, kde v lokalite medzi Malým a Veľkým Rozsutcom pohryzol českého turistu had, Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa spoločnosti Air-Transport Europe Zuzana Hopjaková, išlo pravdepodobne o vretenicu. „Záchranársky vrtuľník pristál v lokalite Pod Tanečnicou, približne 50 metrov od pacienta,“ uviedla Hopjaková s tým, že 29-ročný mužovi bol opuchnutý a pociťoval výraznú nevoľnosť. „Lekár mu na mieste poskytol neodkladné zdravotné ošetrenie a po preložení na palubu vrtuľníka bol v stabilizovanom stave letecky prevezený na Urgentný príjem Fakultnej nemocnice v Žiline,“ dodala hovorkyňa.

Poranená noha a vyčerpanie

Horskí záchranári v sobotu pomáhali viacerým zraneným turistom. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej internetovej stránke. „Poľská turistka nachádzajúca sa pod Vyšným Kopským sedlom si poranila dolnú končatinu a nebola schopná samostatne pokračovať v chôdzi, preto požiadala horských záchranárov o pomoc. Horskí záchranári požiadali o súčinnosť leteckých záchranárov, ktorí turistku evakuovali priamo z terénu na heliport v Starom Smokovci, kde ju horskí záchranári odovzdali privolanej posádke rýchlej zdravotníckej pomoci (RZP),“ informujú horskí záchranári.

Následne s horským záchranárom na palube leteli na pomoc dvojici poľských horolezcov (43 a 33 - rokov), ktorí neboli schopní dokončiť cestu „Martinka“ na Gerlachovský štít. „Horolezkyňa bola celkovo vyčerpaná a nebola schopná túru dokončiť. Horský záchranár bol vysadený pri horolezcoch a postupne ich posádka vrtuľníka pomocou palubného navijaku evakuovala a transportovala na heliport do Starého Smokovca. Vyčerpanú Poľku z heliportu transportovala posádka RZP do popradskej nemocnice,“ dodáva HZS.

Do tretice leteli záchranári pre 56- ročnú Slovenku, ktorá pociťovala nevoľnosť na Tatranskej magistrále neďaleko Batizovského plesa. Po skončení zásahu na Gerlachovskom štíte letecký záchranári transportovali turistku na heliport v Starom Smokovci, kde ju odovzdali privolanej posádke RZP.

 

Vyberáme z poistovne.sk

burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Vyberáme z banky.sk